Ange ditt sökord

I år blir den traditionella julkalendern i SVT en familjeangelägenhet då mor och dotter båda medverkar. Foto: Ulrika Malm /SVT

I år blir den traditionella julkalendern i SVT en familjeangelägenhet då mor och dotter båda medverkar. Foto: Ulrika Malm /SVT

Julkalendern: Christina Schollin pratar julkalender, hjärthälsa och nyårslöften

Högaktuella Christina Schollin avslöjar sitt traditionella nyårslöfte och berättar varför det är så viktigt att ta hjärtsymtom på allvar. Dessutom, vad tycker hon egentligen om att spela mot dottern Pernilla i årets julkalender?

Annons:

Christina Schollin är inte bara med i populära Wahlgrens värld utan har precis kommit ut med sina memoarer och är högaktuell i årets julkalender på SVT. Vi tog möjligheten att ställa några frågor till den folkkära skådespelerskan som inte visar några som helst tecken på att sakta ner.

–  Jag älskar att ha saker på gång och tycker inte om att vara sysslolös, konstaterar hon.

“Ett himla liv” 

För många äldre var Christina Schollin länge ett välkänt ansikte som en av landets mest populära och hyllade skådespelerskor. För en yngre generation har hon kanske främst seglat upp som Pernilla Wahlgrens mamma och Bianca Ingrossos mormor.

Men tro inget annat än att det här är en mormor med en egen agenda. Nyligen släpptes ”Ett himla liv” som hon har skrivit tillsammans med Marianne Wilöf. Boken talar sitt tydliga språk, nog har Christina Schollin haft ett liv och en karriär innan hon blev mamma och mormor.

– Jag är så fantastiskt glad över all uppmärksamhet det har blivit runt boken som nu äntligen är klar. Hade inte en aning om att det skulle vara så stort att ge ut en memoarbok. Jag är också glad över alla kommentarer jag har fått på sociala medier, alla som har läst den verkar gilla den!

Christina sticker inte under stol med att läsarna har imponerats av att hon har hunnit med så mycket i sitt liv och att böckerna har visat sig omåttligt populära.

– Jag är så glad över att den säljer så bra redan, trots att julhandeln inte riktigt har kommit igång hos bokhandlarna. Jag har haft två releasepartyn här nere i Nerja i Spanien där vi bor halva året och böckerna går åt som smör i solsken, jag får rekvirera nya ner hit.

Och fler boksigneringar väntar i såväl Nerja som i Marbella och Torrevieja.

Drabbades av förmaksflimmer

Mitt i all framgång hinner vi också prata lite allvar. För inte så länge sedan gick Christina ut med att hon hade drabbats av förmaksflimmer och jag kan inte låta bli att konstatera att hon precis som många andra i sin generation inledningsvis verkar ha varit lite motvillig till att erkänna att något kanske var fel. Något som hon nu helt har ändrat åsikt om.

– Det är jätteviktigt att man upptäcker om det är något i tid, så många går omkring med hjärtbesvär utan att veta om det och plötsligt kan det vara försent.

Christina själv upptäckte att hon hade förmaksflimmer när hon var med i en studie via 1,6 miljonerklubben, en förening med nattklubbsdrottningen Alexandra Charles i spetsen.

– Där fick jag prova en liten apparat, Coala, där man kan kolla sitt EKG hemma. Det var så mitt förmaksflimmer upptäcktes. Nu äter jag medicin och mår bra men jag uppmanar alla att skaffa sig en Coala så man kan upptäcka oregelbunden hjärtrytm i tid. Då kan man undvika stroke, blodpropp eller hjärtinfarkt.

Att det blev en studie via 1,6 miljonerklubben är ingen slump då Christina är med i kärntruppen.

– Vården och forskningen är inte jämlik, det forskas oftast på män och mäns hjärtan. Det är det vi i 1,6 miljonerklubben vill ändra på och vi samlar in pengar för att forska på kvinnors hälsa.

Mor och dotter med i årets julkalender

Christina Schollin är en kvinna med många järn i elden, precis som dottern Pernilla och barnbarnet Bianca. I år blir dessutom den traditionella julkalendern i SVT en familjeangelägenhet då mor och dotter båda medverkar.

– Det är helt underbart att få jobba med Pernilla på TV och umgås i pauserna och i sminklogen. När det är dags för tagning, då är vi rollerna som Tomtemor och Tomte-mormor. Jag tror att årets julkalender blir en härlig, rolig och spännande julsaga för hela familjen. Mycket tomtar, som det ska vara till jul!

Ger samma nyårslöfte varje år

Själv ser hon fram emot en riktig familjejul tillbaka på hemmaplan från Spanien med alla barn och barnbarn samlade och till nyår har hon bara ett löfte att avge.

– Jag ger samma löfte varje nyår; låt inte världen förändra ditt leende utan låt ditt leende förändra världen!

Christina delar dessutom med sig av sitt absolut bästa hälsotips:

Tänk positiva tankar, ha en sund själ i en sund kropp – må bra och lev väl!

Fakta Pulsen, förmaksflimmer och stroke

Förmaksflimmer är viktigt att upptäcka då det kan orsaka stroke, den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Slår hjärtat fler slag än vanligt eller är pulsen snabb och oregelbunden kan det vara tecken på förmaksflimmer som kan orsaka stroke. Kontakta vården om du upptäcker att hjärtat slår fler slag än vanligt eller om pulsen är sanbb och oregelbunden.   

Så tar du pulsen på dig själv

1. Använd pekfingret och långfingret.
2. Leta reda på artären som går längst underarmen på handledens tumsida.
3. När du känner pulsen, börja räkna pulsslagen medan du tar tid – helst under 60 sekunder för att få fram antalet slag per minut. 

Vinn boken!

Var med och tävla: Vi tävlar ut tre exemplar av boken ”Ett himla liv” av Christina Schollin och Marianne Wilöf. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan; svara på vad årets julkalender i SVT heter och ge oss ditt bästa hälsotips. Lycka till! 

Tävlingen är nu avslutad. Vi tackar alla som ahr deltagit och gratulerar vinnarna som snart får sina böcker hemskickade. Vinnarna är:

  • Birgitta Ingemarson, Lidköping
  • Mats Westlund, Uppsala
  • Kathy Sandberg, Trollhättan

 

 

Annons:

*Tävlande får varje vecka Doktorns nyhetsbrev kostnadsfritt. Du kan närsomhelst avprenumerera. Alla personuppgifter hanteras enligt GDPR.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: