Ange ditt sökord

Jerry Williams är just nu dubbelt aktuell med en nyutgiven bok och en ny show. Fotograf: : Niclas Brunzell

Jerry Williams är just nu dubbelt aktuell med en nyutgiven bok och en ny show. Fotograf: : Niclas Brunzell

Jerry Williams sista show

I över 50 år har Jerry Williams underhållit oss svenskar och blivit något av en rockikon. Nästa år kröner han karriären med The Farewell Tour, som ska bli det sista stora scenframträdandet den älskade artisten gör.

Annons:

Men han passar även på att tillsammans med mångårige vännen Ulf Bengtsson släppa boken ”Det är aldrig för sent att träna”.

En personlig träningsbok

Boken är fylld med allt från träningsövningar och nyttiga recept till personliga anekdoter, tankar kring träning och hur man håller sig i form. 

Det är inte frågan om något karriärbyte, jag tänker inte öppna ett gym eller så. Vi har ju varit polare länge, Uffe och jag, tränat ihop och så. Det kom en period då jag tappade det där med träningen och samtidigt skulle jag göra ett gig, en ny show. Plötsligt insåg jag att jag inte fixar det här! Jag kommer inte kunna uppträda om jag inte fixar min egen form. Det var då Uffe kom in i bilden igen.

När det kommer till träning och dieter säger Jerry Williams att det är Ulf Bengtsson som har koll, Jerry ”är den som gör”. Det visar sig dock snabbt att Jerry har många åsikter kring träning och hälsa bakom den berömda rock and roll-profilen.

Det där med att träning och rock and roll inte skulle höra samman är myt. Du pallar inte göra det du gör om du inte mår bra, om inte kroppen är med och lirar. När jag inte fixade gå upp på scenen så kontaktade jag Uffe som satte ihop ett dietprogram. Jag tappade 20 pannor och fick tillbaka energin. 

I samband med detta började Jerry och Ulf träna tillsammans kontinuerligt. Båda kom i en ”hygglig form” som Jerry säger själv och det var där någonstans idén om en bok föddes. 

Alla vet hur man tränar och hur man gör, grejen är att du måste göra det. Även om man en gång tappat formen kan man komma i form igen, men du måste ta tag i det. Jag kommer ihåg att vi diskuterade hur vi absolut inte hade någon lust att tappa formen nu när vi har hittat tillbaka till den. Då tänkte vi att ”vi skriver en bok, då måste vi kunna hålla formen”.

Att få ihop livspusslet

Trots att viljan att träna mer eller mindre alltid har funnits där berättar trebarnspappan Jerry att det inte alltid har gått att få ihop alla delar. Ibland har barnen och familjen fått gå före och då konstaterar han att träningen blivit lidande. 

Det betyder inte att bara för att man är ung och skaffar familj så kan man inte komma tillbaka till träningen och hitta formen igen. Man behöver komma igång med träningen och komma in i det, oavsett ålder. Sedan måste man lita på logiken, stoppar du i dig mer mat än vad du gör av med så blir det rimligtvis svårt att hitta formen. Det viktigaste är att komma igång och om förutsättningarna tillåter låta träningen ta plats. 

På frågan om hur man gör om man till exempel har ont eller inte orkar lite mycket som förr skrattar Jerry till.

Du ska leva i nuet och inte jämföra med vad du gjorde förr. Man kan hålla formen och få krunch i musklerna fast man är 50, 60, 70 bast. Undvik att hamna i onda cirklar där du inte rör på dig, det finns alltid något du kan göra för att komma igång. I vår bok funkar det så att vissa övningar kan du hoppa över, de är rena mördargrejerna. Du behöver inte träna så det gör ont eller så att du inte orkar mer. Det är viktigt att plocka övningar som du tycker är kul och det allra viktigaste är att du överhuvudtaget rör på dig.

Jag frågar lite nyfiket om han tror att det finns några genvägar.

Nej det tror jag inte alls på! Till exempel är det här ingen kokbok, vi har ändå några recept. Det är nämligen så, om folk inte visste det, att man inte kan leva på pizza och Coca cola och tro att kroppen kommer i dunderform. Den ekvationen håller inte, det enda som händer är att kroppen fort som attan vänjer sig vid sån skit. Det finns recept i boken som kanske inte är världens roligaste men som du kan köra en period för att få i dig det du behöver. Det handlar om disciplin, särskilt om man har kommit ur form. Då måste man hålla sig i skinnet i början och få tillbaka tränings- som matvanor. Kommer man väl i form så får man fuska ibland. Jag menar, jag är ingen renlevnadsmänniska utan det är klart att jag äter och dricker gott ibland. 

Rensa tankarna

Det blir en hel del pass på gymmet för Jerry Williams och när vi samtalar så är det precis innan han ska ut med hunden för att sedan dra vidare till gymmet. 

En promenad i skogen är skönt, man får rensa tankarna lite. Det behöver inte vara musik eller så, det har jag aldrig brytt mig i. Kanske för att man jobbar med musik hela dagarna. Det gäller samma på gymmet, det spelas alltid något i bakgrunden men det bryr jag mig inte så mycket i. Det som är roligast för mig på gymmet är att ha sällskap, någon att garva med. När Uffe och jag kör så blir det liksom roligare och man kan dessutom passa på att utmana varandra. Men vi hänger inte bara på gymmet och lyfter skrot, vi kör även powerwalk och får du upp farten kan du bli riktigt varm i kroppen.

Jerry nämner att träning inte behöver vara ”det ena eller det andra”. Och att man måste anpassa träningen till sina egna förutsättningar och mål. Men är det något man får intryck av när man läser igenom boken ”Det är aldrig för sent att träna” så är det att Jerry Williams och Ulf Bengtsson har kul.

Träning ska inte bli tråkigt. Det kan vara tungt ibland men då gäller det att ta fram viljan, orken och hitta inspiration. I vårt fall kom vi ju fram till att en väg att gå för att behålla formen var att skriva en bok! 

The Farewell Show

När vi är på väg att avsluta intervjun kan jag inte låta bli att ställa en klassisk ”journalistfråga”.

Vad jag ska göra sen? Du, jag har inte ens tänkt tanken. Jag är så inne i det här nu, det blir allt man gör till slut. Repetitioner, låtlistor och planering i stort sett hela dagarna. Vad som händer sen har jag inte en susning om. Jag känner att det är dags nu och då är det känslan man får gå på. Sen vet man ju aldrig hur det känns när man väl står där.

Den sjuttonde januari nästa år är det dags för premiären av Jerry Williams The Farewell Show på Cirkus i Stockholm. Om det blir det sista vi får se av Jerry Williams på scenen får vi helt enkelt se. 

Namn: Jerry Williams

Ålder: 70

Familj: Fru och tre barn

Bor: Täby

Kända låtar: I can jive, Did I tell you, It started with a love affair

Aktuell: Med träningsboken ”Det är aldrig för sent att träna” och showen The Farewell Tour. Du kan se övningar ur boken här i bloggen ->

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: