Ange ditt sökord

Serveringspersonalen själva fortfarande röker avsevärt mycket mer än andra. Foto: Shutterstock

Serveringspersonalen själva fortfarande röker avsevärt mycket mer än andra. Foto: Shutterstock

Inte alls rökfritt på krogen

Lagen om om rökförbud på krogen infördes 2005 och blev en succé. Nu visar det sig dock att det är långt ifrån totalt rökfritt på Sveriges restauranger, krogar och barer.

Annons:

Den nya lagen visade sig bli en succé med nöjda gäster som kunde vistas i miljöer på ett betydligt hälsosammare vis än innan. Inrökta kläder och miljöer var ett minne blott och även de anställda upplevde en betydligt bättre arbetsmiljö. Däremot visar en undersökning att serveringspersonalen själva fortfarande röker avsevärt mycket mer än andra.

Krogpersonal röker och dricker mer än övriga svenskar

Det är Statens folkhälsoinstitut som nu har gjort en undersökning där man ställde frågor om bland annat alkoholkonsumtion och tobaksanvändning. Man fann att 20 procent av männen och 30 procent av kvinnorna som jobbar inom restaurangbranschen röker dagligen.

Lägg till det de som feströker eller bara tar sig en cigg då och då och siffrorna kommer upp i hisnande 47 procent för männen respektive 60 procent av kvinnorna som röker.

Alarmerande siffror

Åsa Lundqvist som är projektledare för det Nationella tobaksuppdraget säger i ett pressmeddelande från Statens folkhälsoinstitut att siffrorna är alarmerande höga samt “att restauranganställda är en utsatt grupp vad gäller tobaksbruk”.

Många anställda inom restaurangbranschen förenar sina få och korta pauser med rökning. Andra förklaringar som Statens folkhälsoinstitut vill lyfta fram är att branschen som sådan har många lågutbildade och låginkomstagare – en grupp man även i resten av samhället ser röker mer än resten av befolkningen. Åsa Lundqvist poängterar att Folkhälsoinstiutet har en viktig uppgift i att främja ett minskat tobaksbruk och meddelar i pressmeddelandet att detta är en prioriterad uppgift för folkälsoinstitutet.

Ökade tobaksvanor i samband med alkohol

Många dricker i samband med alkoholintag och en slutsats man kunde dra från undersökningen var att just restauranganställda har högre alkoholkonsumtion än andra vilket bidrar till den stora andelen rökare inom branschen. Anledningen till den högre alkoholkonsumtionen är främst den nära tillgången till alkohol.

Med undersökningen vill Statens folkhälsoinstitut belysa problematiken, för samtidigt som nära 100 procent följer själva rökförbudet på krogen är den stora andelen rökare och den höga alkoholkonsumtionen för servicepersonal inom restaurangbranchen något som man vill skapa medvetenhet om på arbetsplatserna och självklart även få en hälsosammare arbetsmiljö för de anställda och deras hälsa såväl i yrket som på fritiden.

Fakta
Totalt 461 enkäter ingick i analysen av restauranganställdas alkohol-, narkotika- och tobaksvanor.
Undersökningen genomfördes i ett samarbete med Länsstyrelsernas utbildning “Ansvarsfull alkoholservering” om omfattade totalt 11 län.
Grunden till projektet är en kartläggning av narkotikaanvändningen hos Sveriges befolkning och består av sju delstudier och genomförs som en del av Folkhälsoinstitutets prevalensprojekt “Narkotikabruket i Sverige”.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: