Ange ditt sökord

Många äldre drabbades ovanligt hårt av förra årets influensa. Foto: Shutterstock

Många äldre drabbades ovanligt hårt av förra årets influensa. Foto: Shutterstock

Influensasäsongen: Nu drar vaccinationerna mot årets influensa igång

Vaccinationen mot årets influensa är nu i full gång och många landsting har en nyhet för i år.

Annons:

Majoriteten av landstingen kommer nämligen i år att erbjuda ett influensavaccin som skyddar mot fyra istället för tre influensastammar.

Ingick inte i vaccinet

Många äldre drabbades ovanligt hårt av förra årets influensa och en av anledningarna var att den virusstam som cirkulerade i landet inte ingick i det vaccin som erbjöds. I år har de flesta landsting därför valt att upphandla ett vaccin som skyddar mot fyra virusstammar istället för som tidigare, bara tre.

Det nya vaccinet, som kallas tetravalent, är lite dyrare än det tidigare men det täcker fler virussstammar och är egentligen bara en omfurmulering av det gamla vaccinet och ger inga nya biverkningar.

Riskgrupperna uppmanas att vaccinera sig

Folkhälsomyndigheten är den myndighet som i Sverige följer utvecklingen av influensasäsongen men trots det har man svårt att förutsäga vilken influensasort som kommer att dominera säsongen. Det betyder att man inte heller kan säga vem som kommer att drabbas och vilka som kommer bli svårt sjuka.

Det är anledningen till att man rekommenderar dig som tillhör en riskgrupp att vaccinera dig då en riskfaktor kan leda till ökad risk för allvarlig sjukdom till följd av influensa. Vaccinet är då ett bra skydd mot detta.

Riskgrupper

  • Äldre
  • Gravida
  • Personer med olika kroniska sjukdomar

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: