Ange ditt sökord

Som anhörig spelar du en viktig roll för den som är sjuk. Foto: Shutterstock

Som anhörig spelar du en viktig roll för den som är sjuk. Foto: Shutterstock

Hur kan du hjälpa någon som är deprimerad?

Anhöriga är viktiga vid depression. Som anhörig spelar du en viktig roll för den som är sjuk. Du behövs för att hjälpa den du bryr dig om att komma igenom en svår period i livet. Här kommer några råd för anhöriga till personer med depression.

Annons:

Det kan vara svårt att stå bredvid och se på när en livskamrat, barn eller vän mår dåligt. Många gånger kastas anhöriga mellan hopp och förtvivlan. Vad skall jag säga? Vad skall jag göra? Är det mitt fel? Viktigt att veta är att den deprimerade kan bli frisk med rätt behandling och med stöd från dig.

Den deprimerade kan behöva hjälp med att komma under behandling. Som anhörig kan du hjälpa till med detta genom att ta kontakt med läkare, beställa tid och följa med som stöd på läkarbesöket. Ibland är den som är sjuk inte kontaktbar i sitt depressionstillstånd och då är det värdefullt att som anhörig vara den sjukes öron, det vill säga att lyssna på läkarens information om medicin och biverkningar. Det kan ta några veckor innan den sjuke känner effekt av behandlingen och då är det viktigt att som anhörig ha tålamod, stödja och entusiasmera.

Råd för anhöriga

Stiftelsen HälsoDialogen har tagit fram följande råd för anhöriga till personer med depression:

  • Lyssna och erbjud stöd. Var lugn, förstående och uppmuntrande. Förringa inte den deprimerade personens negativa känslor. Peka istället på hur verkligheten egentligen ser ut och erbjud istället hopp.
  • Ta hand om småsaker. En deprimerad person kan behöva hjälp med vardagliga saker som att tvätta eller att ta hand om ett husdjur. Du kan erbjuda hjälp tills personen mår bättre.
  • Kom ihåg att depression är en sjukdom. Anklaga inte den deprimerade att han eller hon låtsas vara sjuk eller slö. Försök att uppmuntra istället till sunda och regelbundna vanor. Kom ihåg att står den deprimerade personen på en behandling blir hon bättre med tiden.
  • Föreslå saker. Se till att den som är deprimerad avvaktar med de stora, livsavgörande besluten som att byta jobb, flytta, gifta sig eller att ut skilsmässa.
  • Lär dig så mycket som möjligt om depression. Kunskap ger styrka och kraft till ökad förståelse för den som du tycker om.
  • Hot om självmord ska tas på allvar. Det faktiskt inte är sant, som många tror, att en person som pratar om att begå självmord aldrig kommer att försöka. De som gör självmordsförsök signalerar ofta först om detta som ett sätt att be om hjälp. Om detta händer ge stöd och ring eller sök upp en läkare.

Ta hand om dig själv som anhörig till någon med depression

Glöm inte att ta hand om dig själv också. Du upptäcker kanske att du själv känner dig ledsen, arg, frustrerad eller hjälplös då du försöker ta hand om en deprimerad person. Att få prata med en vän eller någon annan klok person kan hjälpa. Att göra något positivt bara för dig själv kan också kännas bra.

Testa dig själv – har du depression? 

Läs mer om depression här.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: