Ange ditt sökord

I regel kan man lätt avgöra vid en läkarundersökning om det är ett godartat märke eller inte.  Foto: Shutterstock

I regel kan man lätt avgöra vid en läkarundersökning om det är ett godartat märke eller inte. Foto: Shutterstock

Hudfläckar och födelsemärken – Se bilder och fråga hudläkaren

Här kan du se bilder på födelsemärken och skicka in egna bilder till en hudläkare som kan granska leverfläcken eller födelsemärket och komma med ett utlåtande inom 24 timmar. 

Annons:

Bruna födelsemärken (pigmenterade naevi) kan någon gång omvandlas till malignt melanom som är en typ av hudcancer. Det är en fruktad sjukdom då den fort sprider sig i kroppen. Det är också den tumörform som förnärvarande ökar mest i Sverige. 

Alla födelsemärken är inte farliga

Födelsemärke är egentligen en mycket ospecifik benämning på en rad olika förändringar i huden, varav en del kommer under barndomen och andra i vuxen ålder. Många har ingenting att göra med så kallade äkta födelsemärken (naevi pigmentosi) och blir aldrig farliga. I regel kan man lätt avgöra vid en läkarundersökning om det är ett godartat märke eller inte. Vid minsta tveksamhet tas märket bort.

Ofarliga och farliga födelsemärken

Hos barn och ungdom kan ibland en cirkelrund vit zon uppkomma runt vissa födelsemärken, som sedan långsamt försvinner. Dessa kallas halonaevi och är ett godartat tillstånd.

Rent allmänt gäller att ju mer ljusbrunt ett födelsemärke är, desto beskedligare brukar det vara, även om mörk färg i sig inte är farligt. Spräckligt mörkbruna till nästan svarta födelsemärken, som inte är upphöjda utan ligger i hudens plan och är ojämna likt en skärgårdsö till formen, bör man däremot vara vaksam på. Födelsemärken som plötsligt ändrar färg, börjar växa eller får en röd kantzon ska alltid snarast visa för läkare. 

Exempel på olika födelsemärken 

Bilder på födelsemärken

Fråga hudläkaren om dina födelsemärken är farliga

Här kan du ställa en fråga om dina hudbesvär till en hudläkare och få svar inom 24 timmar. Kostnad 295 kr (specialistbesök i vården är annars 350 kr i Stockholm).

Syftet med tjänsten är att du ska få tillgång till en hudläkare inom 24 timmar, väntetiden för att träffa en hudspecialist kan annars ligga på flera månader. Observera att hudläkaren står för rådgivning om vad du bör göra härnäst, du kan inte få recept utskrivet.

Detta är ett samarbete med First Derm (idoc). Hudläkarna som besvarar frågorna är certifierade dermatologer. Tjänsten erbjuder olika prisintervall beroende på hur snabbt du önskar få svar.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: