Ange ditt sökord

Genom att också inkludera pojkar förebyggs ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall, oavsett kön. Foto: Shutterstock

Genom att också inkludera pojkar förebyggs ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall, oavsett kön. Foto: Shutterstock

HPV-vaccination till alla i årskurs 5 – förebygger hundratals cancerfall om året

Från och med i höst kommer alla elever i årskurs 5 att erbjudas vaccination mot HPV. Tidigare har enbart flickor erbjudits denna vaccination inom det allmänna vaccinationsprogrammet.

Annons:

Folkhälsomyndigheten har nu fattat beslut om den föreskriftsändring som krävs för att erbjuda vaccinationen också till pojkar.

Ger mer jämlikt program

Tidigare har enbart flickor erbjudits denna vaccination inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Från och med augusti 2020 innefattas även pojkar födda från och med 2009. Detta ger ett mer jämlikt program som på sikt förebygger ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall om året.

Genom att också inkludera pojkar förebyggs ytterligare 120–130 HPV-relaterade cancerfall, oavsett kön, genom både direkt skydd för individen och indirekt skydd genom en minskad smittspridning.

Koncentreras till en årskurs

För ett mer enhetligt program i landet koncentrars nu också vaccinationen till en årskurs.

Den ska nu erbjudas i årskurs 5 i stället för som tidigare i årskurs 5 eller 6.

Viktigt att fullfölja planeringen trots pandemin

Föreskriftsändringen har varit på remiss under mars–april och majoriteten av remissvaren är tydliga med vikten av att fullfölja planeringen kring HPV-vaccination trots pågående pandemi för att bibehålla det förtroende som finns för både vaccinationsprogrammet och myndigheter.

Under våren och sommaren kommer Folkhälsomyndigheten att publicera informationsmaterial om HPV-vaccination, både till barnen som ska vaccineras och till deras vårdnadshavare, på myndighetens webbplats.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: