Ange ditt sökord

Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, H.K.H Prins Daniel och Ulf Eriksson. Foto: Hjärt-lungfonden

Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, H.K.H Prins Daniel och Ulf Eriksson. Foto: Hjärt-lungfonden

Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag går till professor Ulf Eriksson

Under högtidliga former delade Prins Daniel, på sin egen bröllopsdag, ut Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor till Ulf Eriksson, professor i vaskulär biokemi.

Annons:

Ulf Eriksson får Stora forskningsanslaget för sin forskning kring sambandet mellan tp 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, ett samband som påverkar många människor.

Stabilitet i forskningen

I ett uttalande säger Ulf Eriksson att de pengar som man nu får kommer att innebära stabilitet i forskningen och en möjlighet att ytterligare styra arbetet. Anslaget fördelas över tre år och delas ut till forskning som bedöms ha stor betydelse för patienter. 

Ulf Eriksson och hans forskningsgrupp har gjort upptäckter som kan ha stor betydelse för att minska Typ 2-diabetes och därmed även dödligheten i kardiovaskulära sjukdomar.

Stark koppling 

Man bedömer idag att hjärt-kärlsjukdom och för tidig död har en stark koppling till Typ 2-diabetes och insulinresistens. 

I Sverige idag lever 300 000 – 400 000 personer med sjukdomen och det anses att behovet av behandling, det finns ingen idag, är stort. Den aktuella forskningen har av en internationell bedömningsgrupp ansetts ha en mycket hög klinisk sannolikhet och det är därför Ulf Eriksson nu får Stora forskningsanslaget 2012.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: