Ange ditt sökord

Med Årets Smak vill man skapa ett verktyg för dig som vill lära dig mer om hur du kan utveckla din matlagning. Foto: Shutterstock

Med Årets Smak vill man skapa ett verktyg för dig som vill lära dig mer om hur du kan utveckla din matlagning. Foto: Shutterstock

Ambitionen är att hjälpa proffs och konsumenter att på ett djupare plan förstå hur smak fungerar och bidra till matglädje men också experimentlusta. Foto: Shutterstock

Ambitionen är att hjälpa proffs och konsumenter att på ett djupare plan förstå hur smak fungerar och bidra till matglädje men också experimentlusta. Foto: Shutterstock

Hetaste smaktrenden 2019 – håller du med?

För första gången i Sverige väljer ett företag att ta ett helhetsgrepp kring smakupplevelsen där trendspanare, sensoriker, kockar och konditorer tillsammans går på djupet i de senaste trenderna. Syftet är att öka kunskapen hos allmänheten om råvaror och tekniker som förhöjer smakupplevelsen.

Annons:

Bakom satsningen som kallas “Årets Smak” står Arla.

Öka kunskapen om råvaror och tekniker

Med Årets Smak vill Arla skapa ett verktyg för dig som vill lära dig mer om hur du kan utveckla din matlagning. En av anledningarna till att man väljer att lansera konceptet är att man har sett att intresset för just matlagning, fina råvaror och smaksättning har ökat.

Förhoppningen är att såväl den professionella matbranschen som matintresserade konsumenten ska få möjlighet upptäcka och öka kunskapen om råvaror och tekniker som kan förhöja smakupplevelsen.

Analyserar trender

Man har valt att skapa en expertpanel där man fokuserar på en trend som kommer att påverka våra smakupplevelser extra mycket under det kommande året. Expertpanelen, som består av såväl Arlas egna som externa experter, kommer att analysera trenden och därefter presentera den i form av lättförståeliga smakpaletter och speciellt framtagna recept.

Eftersom både kockar och konditorer ingår i expertpanelen kommer recepten vara inom både mat och desserter och ambitionen är att hjälpa såväl proffs som konsumenter att på ett djupare plan förstå hur smak fungerar och bidra till matglädje men också experimentlusta.

Årets Smak 2019 – Hetta

Den första trendanalysen som nu släpps visar att nästa år kommer heta smaker, som chili och peppar, vara populärare än någonsin. Trenden har varit uppåtgående under 2010-talet och allt fler svenskar har vant sig vid att använda hetta i form av sambal, sriracha och jalapeño i matlagningen.

Det har bidragit till att vi har börjat vänja oss vid starkare smaker än vad som traditionellt funnits i det svenska köket.

Fyra fokusområden inom hetta

Under 2019 kommer Årets Smak presentera fyra fokusområden inom hetta:

  • peppar
  • chilipeppar
  • rhizomer (jordstammar)
  • brassicaceae (korsblommiga växter)

I samband med varje fokusområde lanseras en smakskola, smakpalett, recept och annat inspirationsmaterial med förhoppningen om att fördjupa vår kunskap om hetta och i förlängningen också se nya spännande smakkombinationer växa fram.

Annons:

Källor:

Arla

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: