Ange ditt sökord

När det kommer till medicinska resultat hamnar svensk vård i topp. Foto: Shutterstock

När det kommer till medicinska resultat hamnar svensk vård i topp. Foto: Shutterstock

Högt betyg på svensk sjukvård – men allt är inte på topp

Sverige får högt betyg när det handlar om medicinska resultat inom sjukvården, däremot hamnar svensk vård långt ner på listan när det kommer till andra delar inom vården.

Annons:

Det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) och som publicerats nyligen. 

Högt betyg

Rapporten jämför den svenska vården med vården i bland annat Tyskland, USA, Storbritannien och övriga norden. Totalt ingår femton andra länder i jämförelsen. För att mäta vården användes ett kvalitetsindex där överlevnad efter hjärtinfarkt, stroke och cancer med mera ingår.

Baserat på kvalitetsindex i dessa delar får Sverige högta betyg när det kommer till de medicinska resultaten jämfört med övriga länder i rapporten.

Negativ bild av svensk vård

Sverige fick även ett bra betyg i hur man effektivt använder vårdens resurser. Däremot fanns det punkter där svensk vård hamnade längre ner på listan.

När det kommer till faktorer som patientdelaktighet, service och väntetider fick Sverige nämligen inte alls så bra betyg. Det här, skriver SKL i en kommentar i Svenska dagbladet, bidrar till att skapa en negativ bild av den svenska sjukvården.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: