Ange ditt sökord

Studien visade att minnet förbättrades hos deltagare som fick kosttillskott med extrakt som bland annat förekommer i grönt te. Foto: Shutterstock

Studien visade att minnet förbättrades hos deltagare som fick kosttillskott med extrakt som bland annat förekommer i grönt te. Foto: Shutterstock

Ämnet Eipigallokatekingallat som är särskilt vanligt förekommande i grönt te. Foto: Shutterstock

Ämnet Eipigallokatekingallat som är särskilt vanligt förekommande i grönt te. Foto: Shutterstock

Grönt te kan förbättra minnet hos personer med Downs syndrom

För personer med Downs syndrom kan en kemikalie som bland annat återfinns i grönt te ge hälsoeffekter som förbättrar den kognitiva förmågan.

Annons:

Det visar en studie publicerad i The Lancet Neurology.

Delades upp i grupper

I den årslånga kliniska studien deltog totalt 84 unga vuxna med Downs syndrom. Forskarna delade sedan upp personerna i exakt hälften, två grupper med 42 deltagare vardera.

Den ena gruppen fick ett koffeinhaltigt kosttillskott med ämnet Eipigallokatekingallat som är särskilt vanligt förekommande i grönt te. Den andra gruppen fick placebo. I kombination med kosttillskottet respektive placebo fick båda grupperna dessutom genomföra nätbaserade kognitiva träningsövningar.

Kom ihåg bättre

När forskarna jämförde de båda grupperna visade det sig att förmågan att komma ihåg mönster och minnas information som vidarebefordrats muntligt var betydligt bättre i gruppen som fått kosttillskottet. Dessa förmågor klassificerar man som “vardagliga färdigheter”.

I de flesta andra fall fanns ingen skillnad men just när det kom till vardagliga färdigheter visade det sig alltså att gruppen som fått kosttillskott kom ihåg bättre. Resultatet förbättrades dessutom med tiden.

Första gången

Att grönt te kan ha positiva hälsoeffekter är känt sedan tidigare. Och att en kemikalie som återfinns i grönt te kan användas för behandling är enligt experter ett “intressant” fynd. Enligt Mara Dierssen, huvudansvarig för studien och forskare vid Centre for Genomic Regulation i Barcelona, är det dessutom första gången en behandling visat sig ha effekt på den kognitiva förbättringen hos personer med Downs syndrom.

Nu återstår kompletterande undersökningar för att bekräfta forskningsresultatet och medan behandlingen kan ses som ett verktyg för att förbättra livskvalitén för personer med Downs syndrom påpekar Mara Dierssen att det inte är frågan om ett botemedel.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: