Ange ditt sökord

Vissa, hela, frukter kan minska risken för diabetes typ-2. Foto: Shutterstock

Vissa, hela, frukter kan minska risken för diabetes typ-2. Foto: Shutterstock

Frukt kan minska risk för diabetes typ 2

Om du äter frukt kan det minska risken för diabetes typ 2 visar en ny studie. Det gäller dock endast vissa frukter.

Annons:

Forskarna har gått igenom tre olika studier och resultat som är kopplade till frukt och eventuellt förebyggande av sjukdom och kommit fram till att resultaten ofta är blandade. 

Genomgång av studier 

En anledning till de blandade resultaten tros vara att man inte har gått in på hur olika frukter påverkar riskerna. Så för att tydliggöra studierna gick man igenom tre studier som totalt inkluderade 187 000 män och kvinnor.

Samtliga deltagare i de tre studierna hade svarat på frågor som bland annat gällde matvanor. En av orsakerna till de blandade resultaten tror forskarna bakom den nu aktuella studien är att  det kan vara svårt för människor att uppskatta sin egen fruktkonsumtion.

Vissa frukter visade goda reusltat 

När det gäller frukt och riskerna för diabetes typ 2 kunder forskarna se att vissa frukter associerades med signifikant lägre risk. Samtidigt kunde man notera att en hög konsumtion av fruktjuice istället ökade riskerna att drabbas av diabetes typ 2.

Frukter som forskarna tyckte sig se minska risken att drabbas av diabetest typ 2

  • blåbär
  • grapefrukt
  • äpplen

Trots vissa brister även i den nya studien anser forskarna att resultaten stödjer att konsumtion av hela frukter motverkar diabetes samtidigt som de konstaterar att olika frukter faktiskt påverkar risken för diabetes olika mycket.

Läs mer om vanliga symtom vid diabetes typ 2 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: