Ange ditt sökord

En generell uppfattning är att lightläsk ska vara

En generell uppfattning är att lightläsk ska vara "hälsosammare" än vanlig läsk, något som studien motsäger. Foto: Shutterstock

Forskare: Lightläsk kan förubbla risken för diabetes

En svensk studie visar att lightläsk är långt ifrån ofarligt och forskningsresultaten överraskade forskarna.

Annons:

Studien genomfördes av forskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

Fördubblad risk för diabetes

En generell uppfattning är att lightläsk ska vara “hälsosammare” än vanlig läsk, något som studien från Karolinska institutet nu emotsäger. 

I studien såg man nämligen att oavsett vilken typ av läsk deltagarna drack så löpte de som konsumerar minst 400 mililiter läsk (cirka en och en halv 33-centilitersburk) om dagen fördubblad risk att drabbas av en form av typ 2-diabetes, latent autoimmun diabetes. Totalt ingick 2 800 vuxna i studien.

Överraskade forskarna

Att lightläsk visade ge lika stor risk som vanlig läsk var en intressant upptäckt, det säger Christine Williams, professor i näringsvetenskap vid universitetet i Reading i en kommentar till brittiska Telegraph.

Till samma tidning konstaterar samtidigt Josefin Edwall Löfvenborg, forskningsledare för studien, att resulaten från studien, att man löpte ökad risk att utveckla autoimmun diabetes genom att dricka läsk, var överraskande. Nu vill man utöka forskningen för att bland annat undersöka hur man kan motarbeta de risker som nu upptäckts.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: