Ange ditt sökord

Vår förmåga att avbilda vår verklighet kan spåras långt tillbaka i tiden. Foto: Shutterstock

Vår förmåga att avbilda vår verklighet kan spåras långt tillbaka i tiden. Foto: Shutterstock

Forskare: Barns tecknande kan avslöja intelligens

Det kan finnas ett samband mellan hur små barn tecknar och intelligens längre fram i livet.

Annons:

Det menar brittiska forskare. 

Uråldrig förmåga

Rosalind Arden som är forskningsledare för studien säger i en kommentar att egenskapen att rita är en uråldrig kunskap som dateras 15 000 år tillbaka i tiden. 

Hon menar att man genom att rita förmedlar till andra vad man tänker på och att förmågan att avbilda figurer är ett tecken på en unik mänsklig och kognitiv förmåga.  

Rita ett barn

I studien ingick 15 000 tvillingar i England som fick genomföra ett test som utvecklades redan på 1920-talet. Vid fyra års ålder fick de i uppgift att rita ett barn. Teckningen bedömdes beroende på om barnen hade ritat huvud, armar, ben, kropp, ögon, hår och näsa. Därefter genomfördes ett verbalt och ickeverbalt intelligenstest. Testet följdes upp tio år senare.

Man undersökte även huruvida ett barns förmåga att rita var ärftligt genom att även jämföra tvillingarna i studien med barn som inte var tvillingar. 

Samband mellan intelligens och tecknande

Forskarna var inte överraskade över resultatet att tecknandet och testen samstämde vid fyra års ålder, däremot förvånades man över att man kunde se ett samband mellan intelligens och tecknande tio år senare. Man menar att det kan förekomma en koppling mellan hur en fyraåring tecknar och intelligens tio år senare. 

Resultaten visade även på att enäggstvillingar tecknar mer lika än andra.

Inte oroa sig

Föräldrar till barn i fyra års-åldern som inte tecknar avancerat ska dock inte behöva vara oroliga, det säger Rosalind Arden till brittiska BBC.

Hon menar att intelligens hos barn påverkas av många andra saker i barnets omgivning och att teckning och ritande i sig inte avgör ett barns framtida intelligens.

 

Annons:

Källor:

Arden, R. et al. "Genes influence young children's human figure drawings, and their association with intelligence a decade later" Psychological Science, BBC

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: