Ange ditt sökord

Att vaccinera pojkar kan få en skyddande effekt då flickor som inte är direkt vaccinerade får ett indirekt skydd genom att männen är skyddade. Foto: Shutterstock

Att vaccinera pojkar kan få en skyddande effekt då flickor som inte är direkt vaccinerade får ett indirekt skydd genom att männen är skyddade. Foto: Shutterstock

Folkhälsomyndigheten: Även pojkar borde få HPV-vaccin

Uppskattningsvis 120 fall av cancer skulle kunna förebyggas genom att pojkar får vaccination mot HPV, det konstaterar Folkhälsomyndigheten som nu bedömer att även pojkar borde vaccineras mot HPV-virus.

Annons:

Idag är det endast flickor som vaccineras mot HPV då det skyddar mot livmoderhalscancer.

Kan förebygga fler cancerformer

Forskning visar nu att HPV-viruset kan kopplas till flera andra former av cancer, former som även drabbar pojkar. Det gör att Folkhälsomyndigheten nu omvärderar nyttan med vaccination och ser att det även skulle kunna vara till nytta för att förebygga cancer hos pojkar. Därför lägger man fram ett förslag att vaccination mot HPV-virus även bör omfatta pojkar.

Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten säger i ett uttalande att förslaget är viktigt då det är sällan som man får möjlighet att förebygga cancer.

Kvinnor får indirekt skydd

Adam Roth menar att man genom att vaccinera också pojkar får en skyddande effekt då flickor som inte är direkt vaccinerade får ett indirekt skydd genom att männen är skyddade vilket i sig är en vinst.

Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar räknar man med att 60 fall av cancer bland män och 60 fall av cancer bland kvinnor kan undvikas årligen genom att inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet. 

Kostnadseffektivt för samhället

Folkhälsomyndigheten har nu lämnat sitt förslag, att vaccin mot HPV ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar, på remiss. Därefter kommer förslaget att lämnas till socialdepartementet och socialförsäkringsminister säger i en kommentar att regeringen i grunden ser positivt på förslaget och att man kommer ta till sig remissinstansernas synpunkter efter sommaren.

Totalt beräknas förslaget kosta samhället 18 miljoner kronor per år men Folkhälsomyndigheten menar i sin uträkning att det, särskilt med tanke på den upphandling som är på plats idag, skulle vara samhällsekonomiskt kostnadseffektivt i slutänden. 

Fakta HPV-vaccination

Alla flickor i åldern 10-18 år erbjuds sedan 2012 kostnadsfri vaccinering mot HPV. Vaccinet skyddar mot ett flertal typer av viruset, varav några orsakar kondylom medan andra kan orsaka cancer i livmoderhalsen. De virustyper som vaccinet skyddar emot orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Även män kan drabbas, bland annat kan viruset orsaka peniscancer, cancer i analöppningen och vissa typer av muncancer. Vaccinationen består av tre doser som tas inom ett halvår.

Annons:

Källor:

Karolinska institutet, Folkhälsomyndigheten

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: