Ange ditt sökord

Norden dominerar toppen av listan över världens lyckligaste länder. Foto: Shutterstock

Norden dominerar toppen av listan över världens lyckligaste länder. Foto: Shutterstock

FN: Det här är världens lyckligaste land

Förenta nationerna, FN, mäter varje år lyckan i olika länder och sammanställer det i en lista som publiceras i "lyckorapporten" . De nordiska länderna ligger högt på listan även i år.

Annons:

Nytt för i år är att man även mäter lyckan hos utrikesfödda.

Finland världens lyckligaste land

I topp ligger våra grannar i öst, Finland. Och Finland behöver inte vara ensamt i toppen av de nordiska länderna som tillsammans innehar hälften av de tio första platserna på listan. 

Det gör att Norden framstår som jordens lyckligaste område totalt sett enligt rapporten som kallas World happiness report.

Knuffar ner Norge

Det är sjätte året som FN med hjälp av parametrar som bruttonationalprodukt, socialt skyddsnät, hälsa, frihet och frånvaro av korruption mäter lyckan i olika länder och i år ingår 156 länder i rapporten. Finland puttade ner Norge från förstaplatsen, Norge är nu två på listan följt av Danmark och Island på plats tre respektive fyra. Sverige hamnar däremot först på nionde plats. I botten på listan hittar man Burundi och det stora landet i väst, USA, tappar fyra placeringar. 

I år har man valt att även mäta lyckan hos utrikes födde och även där toppas listan av Finland.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: