Ange ditt sökord

För den som är anmäld till sms-livräddarregistret kommer ett sms om man befinner sig i närheten av ett plötsligt hjärtstopp. Foto: Shutterstock

För den som är anmäld till sms-livräddarregistret kommer ett sms om man befinner sig i närheten av ett plötsligt hjärtstopp. Foto: Shutterstock

Fler fick hjälp genom sms-livräddning

Med omedelbar hjärt-lungräddning ökar chansen att överleva för den som drabbas av hjärtstopp med två till tre gånger. Därför kan frivilliga hjärt-lungräddare som larmas via sms vara till stor hjälp.

Annons:

Det visar en utvärdering av ett projekt i Stockholm och som Sveriges Radio rapporterar om.

Larmas via mobilen

I Stockholm har den som genomgått utbildning i hjärt-lungräddning frivilligt kunnat anmäla sig till projektet SMS-livräddare. Vid tillfället för utvärderingen av projektet ingick så många som 10 000 frivilliga som anmält sig. SMS-livräddare fungerar så att om ett hjärtstopp inträffar så får alla som anmält sig och som är i närheten ett sms-larm direkt till mobiltelefonen där det står “det har skett ett hjärtstopp i din närhet, sms kommer” och så får du mer information.

Projektet med sms-livräddning har pågått sedan fyra år tillbaka. 

Hjälpen ökade

För den som drabbas av pltsöligt hjärtstopp ökar chansen att överleva med två till tre gånger om man får hjärt-lungräddning omedelbart. Utvärderingen av sms-livräddningen visade att antalet patienter som får tidig hjärt-lungräddning ökat vilket statistiskt betyder att cirka 150 personer om året får omedelbar hjälp.

Årligen avlider omrking 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp och även man inte kan säkerställa hur många liv som räddats genom sms-livräddningen så kan man se att andelen patienter som får hjärt-lungräddning ökat med 30 procent om man använder sms-livräddningssystemet. Det säger Mattias Ringh, forskare på hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet. 

Nationell spridning

Förutom att få information om var personen med plötsligt hjärtstopp befinner sig vill man framöver att de som får sms även ska få information var närmaste hjärtstartare finns, även det mycket viktigt i samband med ett plötsligt hjärtstopp.

Flera landsting har hört av sig och visat intresse och på Karolinska institutet hoppas man nu att projektet med sms-livräddare ska spridas i hela landet. 

Fakta

Vill du lära dig hjärt-lungräddning? Det finns flera utbildningar som erbjuder dig utbildning, och diplom, i hjärt-lungräddning – till exempel Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Information hittar du här

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: