Ange ditt sökord

Fallolyckor är den olyckstyp som generellt orsakar flest akutbesök, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sverige.  Foto: Shutterstock

Fallolyckor är den olyckstyp som generellt orsakar flest akutbesök, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sverige. Foto: Shutterstock

Fallolyckor är Sveriges vanligaste olyckstyp – så förebygger du risken

Varje år dör drygt 1 000 personer av fallolyckor och 2017 skadade sig nästan 67 000 så illa att de behövde läggas in på sjukhus. Alla kan falla, men antalet som faller ökar med åldern och de flesta olyckorna sker i hemmet.

Annons:

Fallolyckor är ett stort problem som inte bara innebär mänskligt lidande utan även kostar samhället miljarder kronor. Men den goda nyheten är att fallolyckor går att motverka.

Löpande information om förebyggande åtgärder

Under hösten, vecka 40, uppmärksammar Socialstyrelsen fallolyckor. Detta i samarbete med hela Sveriges hälso- och sjukvård och omsorg samt pensionärsföreningar och andra intresseföreningar.

Då, men även löpande under året, delar man samtidigt konkreta tips på hur man med mat, motion, genom att ha koll på mediciner och säkra våra hem, kan förebygga fallolyckor. Kampanjen heter Balansera mera.

Fallolyckor orsakar flest akutbesök

Fallolyckor är den olyckstyp som generellt orsakar flest akutbesök, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sverige. 2017 dog totalt 1 062 personer i fallolyckor, det motsvarar 2,9 personer varje dag. Av dessa var 974 personer, majoriteten, över 65 år.

Under 2017 fick totalt 66 828 personer läggas in på sjukhus på grund av en fallolycka. Det motsvarar 183 personer varje dag. När det kommer till sjukhusinläggning på grund av fallolycka visar siffrorna från Socialstyrelsen att även här består majoriteten av de drabbade av personer över 65 år.

Skillnader mellan kvinnor och män

Hos kvinnor och män 65 år eller äldre är det vanligare att kvinnor råkar ut för fallolyckor som kräver sjukhusinläggning. Män däremot råkar i något större uträckning ut för fallolyckor som har dödlig utgång.

De vanligaste fallorsakerna som leder till sjukhusinläggning 2017 (65 år och äldre):

  • Fall i samma plan genom halkning, snavning eller snubbling 53 procent
  • Fall, ospecificerat 26 procent
  • Annat fall i samma plan 6 procent
  • Fall från möbler,(säng, stol, rullstol och andra möbler) 5 procent
  • Fall i eller från trappa eller trappsteg 5 procent
  • Fall i samma plan med is eller snö 3 procent
  • Övriga fallolyckor 2 procent

Så undviker du fallolyckor i hemmet – åtta enkla vanor

Du kan göra mycket själv för att förhindra att du råkar ut för ett fall och de konsekvenser som kan följa av det. Här följer åtta tips som kan hjälpa dig att stå stadigare på benen.

Motionera regelbundet. Välj aktiviteter som utmanar din balans och stärker ditt skelett. Försök att hitta aktiviteter som du tycker är roliga, gärna sådant som du gör i grupp. Några exempel kan vara Tai Chi, yoga, Qigong, promenader, stavgång eller dans. Det är också bra att gå i trappor. Utgå från din nuvarande förmåga och öka långsamt tempo och belastning. Vissa övningar går bra att göra sittande.

Tänk på vad du äter. Se till att du äter varierad lagad mat regelbundet. Ät gärna något proteinrikt till varje måltid, till exempel kött, fisk, bönor, ägg eller mejeriprodukter. Mjölk, fil och yoghurt ger dig kalcium och D-vitamin.

Drick ofta. Tänk på att få i dig vätska både till måltiderna och där emellan. Varma dagar kan du behöva dricka mer. Vissa mediciner påverkar dessutom förmågan att känna törst.

Kontrollera dina mediciner. Fråga din läkare om eventuella biverkningar av dina mediciner. Vissa mediciner kan göra dig trött och påverka din balans. Berätta för din läkare om du märker av sådana effekter.  Kanske kan läkaren ändra doseringen eller byta ut mediciner mot andra som inte har dessa biverkningar.

Kontakta din vårdcentral om du är orolig. Kanske du redan har fallit eller är rädd för att falla. Det finns många orsaker till ett fall, men det finns också många sätt för vården att få dig att känna dig tryggare. Exempelvis kan vårdcentralen mäta hur starkt ditt skelett är för att veta om något behöver göras för att stärka skelettet.

Kontrollera din syn och hörsel regelbundet. Problem med syn och hörsel kan påverka både din balans och din koordination. Var uppmärksam på om du får svårare att höra eller får ont i öronen.

Ta hand om dina fötter. Problem med fötterna, speciellt sådant som orsakar smärta, kan påverka din balans. Har du problem med fötterna – tala om det för din läkare eller ta hjälp av en fotvårdsspecialist.

Säkra ditt hem. Gör ditt hem säkrare genom att se till att det inte finns någon risk att du snubblar på sladdar eller mattor. Se över möbleringen så den är anpassad för dig och ha en bra belysning.

Annons:

Källor:

Patientregistret, Socialstyrelsen

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: