Ange ditt sökord

För mycket vatten vid träning kan vara ohälsosamt, i stället rekommenderas att du dricker vatten vid behov. Foto: Shutterstock

För mycket vatten vid träning kan vara ohälsosamt, i stället rekommenderas att du dricker vatten vid behov. Foto: Shutterstock

För mycket vatten i samband med träning kan vara farligt

Rädslan för uttorkning i samband med träning kan leda till att du som idrottar istället dricker för mycket vatten och riskerar att drabbas av vattenförgiftning. Men det finns ett enkelt tips för att undvika att det händer.

Annons:

Det menar forskare som har sammanställt forskning kring vatten och träning i en rapport som publicerats i British Journal of Sports Medicine. 

Problemet sprider sig

Tidigare har problemet med vattenförgiftning framförallt förekommit i samband med maratonlopp men har nu spridit sig till andra former av sport och till fler nivåer inom idrotten.

Kevin Miller, docent på Central Michigan University och en av författarna till rapporten konstaterar att han och de andra författarna ser att problemet med vattenförgiftning bland annat förekommer i samband med yogalektioner och cykeltävlingar.

Rädsla för uttorkning

I rapporten konstaterar man att anledningen till att problemet med vattenförgiftning sprider sig är att människor har en “nästan patologisk rädsla” för att bli uttorkade. Det leder till att man dricker alldeles för mycket vätska i samband med träning, något som i sin tur kan leda till vattenförgiftning. En annan aspekt är att man tror att vatten ska hjälpa vid exempelvis kramp vilket leder till att idrottare häller i sig mer vätska än kroppen klarar av.

Vattenförgiftning kan i värsta fall få förödande konsekvenser, bland annat avled en 17-årig pojke i USA för ett par år sedan på grund av att han druckit för mycket vatten och sportdryck i samband med träning.

Enkel lösning

Rapportförfattarna menar att lösningen på problemet är enkelt. Genom att lyssna på din kropp och inte lita blint på olika råd om hur många liter vatten man bör få i sig kan du undvika vattenförgiftning.

Kevin Millers enkla råd är istället “om du blir törstig under träningen så drick, annars låt bli.” 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: