Ange ditt sökord

Ungefär hälften av de tillfrågade upplever att det finns en förväntan bland arbetskollegorna att det ska drickas alkohol på olika tillställningar. Foto: Shutterstock

Ungefär hälften av de tillfrågade upplever att det finns en förväntan bland arbetskollegorna att det ska drickas alkohol på olika tillställningar. Foto: Shutterstock

För mycket alkohol i jobbsammanhang

I en ny undersökning som Sifo låtit göra på uppdrag av IQ framgår att nästan 7 av 10 personer tycker att det dricks för mycket alkohol på jobbrelaterade tillställningar.

Annons:

Att så många tycker att det dricks för mycket på jobbet ger anledning att fundera kring alkoholkulturen inom arbetslivet, inte minst för arbetsgivaren.

Intag av alkohol förväntas bland kollegorna

Ett glas då och då tillsammans med kollegor tycker nog många är ett trevligt inslag och ett sätt att umgås utan att behöva prata jobb. Men alkoholdrickandet kan också gå överstyr.

Undersökningen som Sifo lät göra bland 2023 hel- och deltidsanställda i åldrarna 20 till 65 år visar att 7 av 10 personer (68 procent) har varit på jobbrelaterade tillställningar där de anser att det har blivit för mycket av det goda. Ungefär hälften (55 procent) av de tillfrågade upplever att det finns en förväntan bland arbetskollegorna att det ska drickas alkohol på olika tillställningar, men samtidigt är det få som anser att alkoholdrickandet bidrar till en ökad teamkänsla.

Var femte dricker för att passa in

Ytterligare siffror från Sifo-undersökningen visar att var femte person säger sig ha druckit alkohol, eller druckit mer än de egentligen hade tänkt sig, i jobbrelaterade sammanhang för att ”passa in”. 

Alkohol brukar var ett vanligt förekommande inslag vid exempelvis personalfester, konferenser och julbord. Så länge alkoholkonsumtionen är under kontroll är det inga problem, men ingen ska såklart behöva förtära alkohol enbart för att det förväntas av dem. 

Det är också 6 av 10 personer som uppger att de har eller har haft en kollega som de tycker dricker för mycket alkohol. Samtliga sifforna tyder på att det finns anledning för arbetsgivaren att fundera på vilken funktion alkoholen egentligen har. 

Fakta om IQ

IQ är en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. Verksamheten består av informationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

 
Annons:

Källor:

IQ

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: