Ange ditt sökord

Köttallergi är svårdiagnostiserat, relativt ovanligt och generellt något som varken läkare eller patienter har i åtanke. Foto: Shutterstock

Köttallergi är svårdiagnostiserat, relativt ovanligt och generellt något som varken läkare eller patienter har i åtanke. Foto: Shutterstock

Fästingbett kan ligga bakom svårdiagnostiserad allergi

Sedan tidigare är det känt att fästingar kan orsaka borrelia och TBE. Nu visar det sig att fästingbett även kan ligga bakom en allvarlig och svårdiagnostiserad allergi.

Annons:

Det är en svensk studie som visar att fästingbett kan orsaka utbrott av köttallergi, en ovanlig form av födoämnesallergi. 

Mycket starkts samband mellan fästingbett och köttallergi

Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har genomfört de kliniska testerna som lett fram till att man kunnat se sambandet. Till DN.se säger Marianne van Hage att man har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Upptäckten resultareade i att forskarna med säkerhet nu kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi.

Marianne van Hage förklarar att det vid fästingbett finns det risk att utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal. Alpha-gal finns förenklat hos fyrfota däggdjur men inte hos människor och apor. Diagnosen köttallergi är svår att ställa. Sambandet är mycket starkt och jag tror att vi definitivt kommer att hitta fler. Hon konstaterar att det finns ett mörkertal av människor som har oförklarliga besvär och där förklaringen kan vara denna.

Svårdiagnostiserad allergi

Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset, säger till Sveriges Radio att man har nästan 50 patienter där man konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett.

Symtom på köttallergi

  • Magont
  • Illamående
  • Diarré
  • Buksmärtor
  • Rodnad och/eller svullnad i ansiktet
  • Nässelutslag
  • Andningssvårigheter

Symtomen uppstår några timmar efter att man har ätit rött kött som nöt, fläsk och lamm. Problemet är att ofta misstänker varken patient eller läkare att det rör sig om köttallergi. Förutom att man inte får symtomen varje gång man äter kött så är reaktionen till skillnad från andra allergiska reaktioner fördröjd, säger Maria Starkhammar till Sveriges Radio. Det gör köttallergi relativt svårdiagnostiserad och just kopplingen till fästingar är något man nu kommer att kunna använda sig av när man ska ställa diagnosen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: