Ange ditt sökord

Skador på arvsmassan är ett av de första tidiga stegen i att cancer kan uppstå på lång sikt. Foto: Shutterstock

Skador på arvsmassan är ett av de första tidiga stegen i att cancer kan uppstå på lång sikt. Foto: Shutterstock

Ett glas vin om dagen anses hälsosamt – men många glas kan öka risken för cancer

Tidigare har man sagt att ett glas vin om dagen är hälsosamt, men nya forskningsresultat visar att små mängder alkohol kan öka risken för cancer.

Annons:

Forskare vid Stockholms universitet har i ett Europeiskt samarbete hittat kopplingar mellan små mängder alkohol och att skador kan ske på arvsmassan, och som i sin tur kan leda till cancer. 

Ny metod för att analysera arvsmassan

Forskarna har använt en relativt ny och känslig metod som kan appliceras för att både studera djur och människor. I denna studie lät man råttor få dricka vatten som hade 10 procent alkohol i. Under de fyra veckor som djuren drack detta alkoholblandade vatten såg man att skadorna på arvsmassan ökade med cirka tre gånger jämfört med de råttor som drack vanligt kranvatten.

Alkohol skadar arvsmassan

Skador på arvsmassan är ett av de första tidiga stegen i att cancer kan uppstå på lång sikt. Man tror att resultatet förklaras av det bildas en speciellt svår typ av skada i arvsmassan som våra celler har svårt att hantera på ett felfritt sätt. Det är därför som det krävs relativt små mängder av alkohol för att skadorna ska upptäckas. 

Forskarna bakom studien hoppas nu kunna följa upp detta genom att hitta frivilliga försökspersoner med olika dryckesvanor samt att se hur olika matvanor påverkar effekten av alkohol. 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: