Ange ditt sökord

En god natts sömn – så gör du

En god natts sömn – så gör du

Många har svårt att få till de där sömnrutinerna som betyder så mycket för oss människor. Det är viktigt att få den sömn vi behöver helt enkelt för att vi ska må bra. Här får du några tips så du slipper ligga sömnlös om natten.

Annons:

Under de ljusa sommarmånaderna har vi för vana att vara uppe längre och sova mindre. Det beror dels på att man vill njuta av sommarkvällarna men även på grund av att man har semester eller är ledig. 

När vardagen kommer tillbaka behöver vi dock vår nattsömn och därför är det extra viktigt att tänka på att få ordentligt med sömn för att på så vis ladda batterierna inför nästkommande dag.

Kliv upp en halvtimme tidigare

Marie Söderström är psykolog vid Karolinska institutet och till DN.se tipsar hon om att du, för att komma in i ”nya” rutiner, ska kliva upp en halvtimme tidigare än vanligt. Det kan du göra den första veckan efter semestern för att helt enkelt bli tröttare på kvällen. 

Enligt DN.se menar Marie Söderström att det inte är någon poäng i att gå och lägga sig tidigare då det bara finns en risk att man ligger sömnlös utan gå upp tidigare ger större chans att bli kvällstrött mer naturligt.

Hjärnan tar hand om sig själv

När du sover slappnar din hjärna av och tar hand om sig själv och din kropp. Därför är det så viktigt att du får den sömn du behöver. Det säger Torbjörn Åkerstedt i en tidigare intervju. 

Vidare påpekar han att sömnbrist leder till att hjärnan förlorar kontroll över vad den håller på med. Det kan leda till att vi vid sömnbrist upplever att vi känner oss krassliga eller extra emotionella.

Enligt Torbjörn Åkerstedt behöver personer i 20-årsåldern ungefär 8,5 timmars sömn medan personer i 50-årsåldern behöver runt 6,5 timmars sömn. Det är antalet timmars sömn per natt som behövs för att ge en god och återhämtande sömn.

Några tips på vägen

Bland de vanligaste orsakerna till sömnbrist är stress och arbete/studier.

På senare år har även andra faktorer seglat upp som till exempel mobilanvändande, sociala medier och möjlighet att till exempel se på teve via datorn som man då tar med i sängen. Hos äldre är det vanligt att sjukdom påverkar nattsömnen. 

Torbjörn Åkerstedts sju sovråd

Med sin långa erfarenhet av sömnforskning har Torbjörn Åkerstedt tagit fram några råd för dig som ligger sömnlös om nätterna. 

  1. Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader.
  2. Skaffa en skön och bekväm säng.
  3. Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
  4. Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen.
  5. Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.
  6. Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
  7. Skaffa rutiner inför sänggåendet.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: