Ange ditt sökord

Att korna får gå ute och beta tror forskarna bidrar till att öka andelen omega-3 i mjölken. Foto: Shutterstock

Att korna får gå ute och beta tror forskarna bidrar till att öka andelen omega-3 i mjölken. Foto: Shutterstock

Ekomjölk bra alternativ till fisk

En stor amerikansk studie har undersökt hälsoeffekterna och fördelarna med ekologisk mjölk. Resultatet anser forskarna visar att ekomjölk är bättre än vanlig mjölk och kan vara ett bra alterantiv till fisk när det handlar om att få i sig goda mängder omega-3.

Annons:

Anledningen till att man drar den slutsatsen är att ekologisk mjölk visade sig vara rik på omega-3-fettsyror skriver Svenska dagbladet.

Dämpar riskfaktorer

Hjärtklaffar, ögonlock, hjärnan och spermierna har nytta av oljan omega-3. Studien i USA genomfördes på såväl konventionella som ekologiska gårdar och visade att ekologisk mjölk innehåller mer av omga-3-fettsyror, något som studiens huvudförfattare Charles Bennbrook menar utan tvekan dämpar riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Charles Bennbrook konstaterar enligt Svenska dagbladet att även om mjölk är hälsosam och bra för människor är ekomjölken bättre då den har en fördelaktig balans mellan omega-3 och omega-6.

Betar ute

Ekomjölken som analyserades i studien visade sig innehålla 62 procent mer omega-3 och 25 procent mindre omega-6.

En viktig förklaring menar forskarna var fodret som korna åt. En annan att ett av kraven vid ekologisk produktion, att korna får gå ute och beta, bidrar till att öka andelen omega-3 i mjölken.

Viktigt med balans

Det är viktigt för kroppen att ha en balans mellan omega-3, som bland annat påverkar hjärtklaffar och hjärnan, och omega-6 som är en viktig del av immunförsvaret.

Forskare debatterar huruvida vi den senaste tiden fått en obalans med mer omega-6 än omega-3 i kroppen. Debattörerna menar att det kan ha bidragit till att öka risken för inflammation och utveckla till exempel allergier.

Mjölk bra alternativ

Charles Benbrook säger att ekologisk mjölk är ett bra alternativ till fisk som man i dag rekommenderar för att få i sig omega-3. Detta även fast halterna i mjölken är lägre än i fisk.

Han menar att eftersom många får i sig 20 gånger mer mjölk än fisk under en vanlig dag så är mjölken en bra och samtidigt billig källa till omega-3.

Lider du av brist på Omega 3?

– Jag har torr hud
– Jag har skrovlig hud
– Jag har sår i hårbotten
– Jag har dåliga naglar

Har du svarat ”ja” på ett eller flera av dessa påståenden finns det en risk att du har brist på omega-3. Du kan överväga att ta ett tillskott av omega-3 men går du sedan tidigare på medicinering bör du konsultera läkare först. Detsamma gäller om du är orolig över ovanstående påståenden och misstänker annan sjukdom.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: