Ange ditt sökord

Motivet till domen är att produkterna innehåller nikotin vilket har en så kallad farmakologisk effekt. Foto: Shutterstock

Motivet till domen är att produkterna innehåller nikotin vilket har en så kallad farmakologisk effekt. Foto: Shutterstock

Domen: E-cigaretter är läkemedel och handeln ska regleras

Enligt ett beslut i Kammarrätten i Stockholm ska e-cigaretter med nikotin klassas som läkemedel.

Annons:

Beslutet innebär flera förändringar för de som säljer e-cigaretter då e-cigaretter fram tills den nya domen sålts helt oreglerat. Domen kan komma att överklagas.

Samma bedömning

Läkemedelsverket och förvaltningsrätten har tidigare gjort bedömningen att e-cigaretter är att betrakta som läkemedel. Detta överklagades till Kammarrätten av en distributör och nu har alltså Kammarättens beslut kommit. 

Kammarrätten valde att gå på samma linje, att e-cigaretter är att betrakta som läkemedel. En ledamot var skiljaktig, det vill säga hade en avvikande uppfattning om beslutet.

Får inte säljas utan tillstånd

Domen innebär att varken e-cigaretter eller påfyllnadsvätskor får säljas i Sverige utan tillstånd från Läkemedelsverket. Produkterna måste innan de får säljas både utvärderas och godkännas.

Motivet till domen är att produkterna innehåller nikotin vilket har en så kallad farmakologisk effekt och används vid rökavvänjning och vid lindring av tobaksabstinens.

Nytt tobaksdirektiv

EU har tidigare antagit ett tobaksdirektiv som ska reglera handeln av just e-cigaretter.

Det kan däremot komma att dröja upp till ett år innan tobaksdirektivet kan införlivas i den svenska lagstiftningen.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: