Ange ditt sökord

Vissa kattraser som russian blue löper enligt forskarna större risk att drabbas av diabetes än andra. Foto: Shutterstock

Vissa kattraser som russian blue löper enligt forskarna större risk att drabbas av diabetes än andra. Foto: Shutterstock

Din katt kan drabbas av diabetes – så känner du igen symtomen

Risken att din katt drabbas av diabetes ökar om du har en hankatt och om din katt är inaktiv och överviktig. Vissa raser löper också större risk att drabbas av diabetes än andra.

Annons:

Det menar forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som i sin forskning konstaterar att katter kan drabbas av något som liknar typ 2 diabetes hos människor.

Hankatter löper dubbelt så stor risk

Forskarna vid SLU kunde se att hankkatter löper dubbelt så stor risk att drabbas av diabetes jämfört med honkatter. Även rasen påverkar risken för att drabbas av diabetes menar forskarna.

Raser där risken för att drabbas av diabetes är större (gäller hankatter)

 • norsk skogkatt
 • russian blue
 • abessinier

Dessa raser löper högre risk att drabbas av diabetes jämfört med kattraser som bengal, birma, perser, ragdoll och brittiskt korthår. Andra riskfaktorer är ålder, olika typer av autoimmunasjukdomar, pankreatit, inaktivitet och övervikt. Alla mekanismer bakom diabetes är dock inte kända.

Övervikt ökar risken

Ofta är det medelålders till äldre katter som får diabetes och den typiska diabetespatienten hos veterinären är en överviktig kastrerad hankatt. 

En förebyggande åtgärd är att hålla katten slank och vältränad och undvika vissa läkemedel som kan utlösa diabetes.

Symtom vid diabetes hos katt

Diabetes mellitus innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara normalt på det insulin som produceras (relativ insulinbrist). Insulinets uppgift i kroppen är att se till att det blodsocker (glukos) som finns i blodet tas upp av kroppens celler och därmed kan användas som energi. Glukos stiger efter en måltid och normalt stiger då även halten insulin. När blodsockret sjunker finns ett system i kroppen som reglerar så att insulinet också sjunker. I en normal kropp är det här systemet hela tiden i balans.

Hos en individ med diabetes mellitus medför bristen på insulin att blodsockret blir onormalt högt. Till slut börjar njurarna utsöndra socker i urinen (glukosuri). Sockret i urinen drar till sig vatten från kroppen vilket är orsaken till att diabetiker kissar enorma mängder. För att kompensera vätskeförlusten ökar törsten. Eftersom sockret egentligen ska användas som energi innebär detta att diabetiker kissar ut det ”bränsle” kroppen behöver. För att få energi börjar kroppen då bryta ner fett och proteiner vilket leder till avmagring. En mycket allvarlig följd av detta är att det bildas sura avfallsprodukter i blodet och så kallad ketoacidos utvecklas. Sätts inte behandling in dör katten till slut i diabeteskoma.

Symtom vid diabetes hos katt

 • ökad törst
 • ökad urinproduktion
 • ökad aptit
 • avmagring

Symtom i senare stadier av sjukdomen (om behandling inte sätts in) 

 • nedsatt aptit
 • trötthet
 • svaghet
 • kräkningar
 • förlust av muskler
 • påverkan på medvetandegraden
 • i extrema fall koma

Grå starr (katarakt) är ovanligt hos katt. En annan sällsynt effekt av diabetes är symtom ifrån perifera nerver. Typiskt ses det som att katten ”trampar igenom” med hela hasen dvs att katten plötsligt börjar gå på hela foten istället för på tå som normalt är.

Viktigt att ställa rätt diagnos

Eftersom symtomen även kan vara varningssignaler på andra sjukdomar än diabetes är det viktigt att ta katten till en veterinär som genom blod- och urinprov kan ställa rätt diagnos. Det är också viktigt att sätta in korrekt diabetesbehandling för att undvika att din katt i värsta fall hamnar i diabeteskoma. Behandlingen innefattar dagliga insulinsprutor alternativt tablettbehandling och översyn av till exempel kattens kost. Tala med din veterinär om du är orolig och/eller känner igen ett eller flera av symtomen.

Det händer att katter tillfrisknar från diabetes efter några månaders behandling. Då beror det på att man kommit tillrätta med övervikt, felaktig kost eller en bakomliggande sjukdom som till exempel fetma, pankreatit eller en autoimmun sjukdomar.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio, Agria Djurförsäkringar, Veterinären.nu

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: