Ange ditt sökord

 Vad du äter till frukost kan påverka vilka beslut du tar under dagen. Foto: Shutterstock

Vad du äter till frukost kan påverka vilka beslut du tar under dagen. Foto: Shutterstock

Din frukost kan påverka dina beslut

Beroende på vad du väljer att äta till frukost kan det te sig olika hur du väljer att ta beslut under dagen.

Annons:

Det visar forskning från Tyskland och England som publicerats i tidskriften PNAS.

Fick äta olika frukost

I studien delades deltagarna in i två grupper som fick olika typer av frukost. Frukosten innehöll samma energiinnehåll men den ena gruppen fick en betydligt mer proteinrik frukost och den andra en frukost som var mer rik på kolhydrater.

Den förstnämnda bestod mer av ost och skinka och den sistnämnda frukosten av bland annat mer frukt och bröd.

Klassiskt psykologiskt experiment

För att ta reda på hur beslutsprocessen skiljde sig åt fick deltagarna vara med i ett klassiskt psykologiskt experiment, “The Ultimatum Game”.

Experimentet går ut på att en person ska fördela en summa pengar mellan sig själv och en motspelare. Personen med pengarna har två alterantiv, dela pengarna lika eller behålla mer själv. Motspelaren kan välja att acceptera eller vägra den summa pengar som erbjuds. Alla försökspersoner befann sig på mottagarsidan.

Olika beslut och beteenden

Det vbisade sig att de deltagare som hade ätit en frukost med mycket kolhydrater var mer benägna att opponera sig mot en orättvis fördelning av pengarna. De vägrade godkänna den orättvisa uppdelningen dubbelt så ofta som de som hade ätit en mer proteinrik frukost.

När forskarna tog blodprov kunde man se att de som hade ätit mer protein hade högre halter av en aminosyra, tyrosin. Tyrosin hjälper till att bygga signalsubstansen dopamin som är viktig för belöningssystemet.

Vi vill ha en belöning

Forskarna konstaterar att den högre halten av dopamin skulle kunna förklara varför man tar en orättvis summa av pengarna, för att få en belöning. Med andra ord kan man anta att en kolhydratrik frukost kan göra dig mer benägen att straffa personer som du uppfattar behandlar dig orättvis. En proteinrik frukost däremot skulle kunna göra dig mer förlåtande.

Beroende på vad du väljer till frukost skulle det alltså kunna påverka beslut du fattar senare på dagen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: