Ange ditt sökord

Diabetes – har du rätt behandling?

Diabetes – har du rätt behandling?

Diabetes är den tredje största dödsorsaken i Sverige i dag och ofta är det följdsjukdomarna som förkortar livslängden. Att ha koll på blodsockret, blodtrycket och blodfetterna är A och O för att slippa följdsjukdomarna.

Annons:

Nedan kan du testa dig själv samt få information vilka målvärden som är viktiga. Om du är osäker på hur dina värden ligger till kan du kontakta din vårdcentral eller ditt diabetesteam.

Vanligaste formen

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes.Det finns många som kan ligga i riskzonen till att få en typ 2-diabetes utan att veta om det. 

Diabetessjukdomen ger höga sockernivåer i blodet och detta skadar de tunna väggarna i blodkärlen (kapillärerna). Med hjälp av motion, bra kost och läkemedel kan blodsockret hållas i schack. Om blodsockret ligger för högt ”åldras” man snabbare vilket kan ge skador såsom åderförkalkning, stroke, hjärtinfarkt, synnedsättning, njursvikt, nervskador, mag & tarmbesvär, erektionsbesvär samt smärta i leder. Det är av största vikt att ha koll på sitt blodsocker och även andra värden såsom blodtryck och blodfetter.

Fråga ditt diabetesteam

Tveka inte att söka hjälp hos ditt diabetesteam på din vårdcentral eller diabetesmottagning om du misstänker att du drabbats av följdsjukdomar till diabetes.

Det är viktigt att du får en behandling som passar dig så att du kan minska risken för att drabbas av komplikationer.

Följande frågor är bra att ställa vid ditt besök

  • Vad är mina värden: HbA1C/blodsocker, blodtryck och blodfetter?
  • Vad borde värdena ligga på för nivå?
  • Hur ofta bör jag kolla mitt blodsocker?
  • Kommer jag att märka några varningssignaler om mitt blodsocker är för högt eller för lågt?
  • Borde jag prata med en dietist om mina matvanor?
  • Behöver jag gå ner i vikt?
  • Vilken typ av motion är bäst för mig?
  • Vilka tester bör jag göra för att kolla mina ögon, fötter, njurar, nerver och hjärta?
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!