Ange ditt sökord

Genom att analysera en stor mängd bilder

Genom att analysera en stor mängd bilder "lärde" sig datorprogrammet upptäcka hudcancer. Foto: Shutterstock

Datorprogram lika effektivt som läkare på att diagnostisera hudcancer

Att använda ett automatiskt datorprogram för att diagnosticera hudcancer kan visa sig lika säkert som om en läkare skulle göra detsamma. 

Annons:

Det visar en studie vid Stanforduniversitetet i USA, en studie som har publicerats i tidskriften Nature. 

Analyser en stor del data

Inledningsvis lät man datorsystemet registrera och analysera närmare 130 000 bilder på över 2 000 olika hudsjukdomar. Detta för att datorprogrammet skulle “lära sig” analysera hudförändringar.

Därefter testade man datorprogrammet genom att låta programmet analysera bilder på möjliga melanom och därefter bedöma huruvida de var maligna (farliga) eller benigna (ofarliga). Datorprogrammet fick även analysera bilder på möjlig icke-melanom hudcancer och även där bedöma huruvida de var maligna eller benigna.

Minst lika bra som hudläkare

När man granskade resultatet visade det sig att datorprogrammet var lika bra på att diagnostisera hudcancer som totalt 21 hudläkare som fick utföra samma tester.

En utveckling som forskarna ser av den här typen av datorprogram är att man kan modifiera programmet för passa smarta telefoner och på det sättet öka möjligheten för primärvården att använda dessa i sitt arbete med diagnostik av olika former av hudsjukdomar. För att komma dit behövs dock ytterligare kliniska tester, även om den aktuella studien visar att det finns en stor potential i den här typen av diagnostiserande datorprogram. 

Annons:

Källor:

Källa: Andre Esteva med flera. Dermatologist-level classification of skin cancer with deep neural networks. Nature, publicerad online den 25 januari 2016. DOI: 10.1038/nature21056

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: