Ange ditt sökord

Enligt vårdens undersökning

Enligt vårdens undersökning "Liv och hälsa ung" från i fjol så har 27 procent av tjejerna i tvåan på gymansiet problem med nacke och axlar. Foto: Shutterstock

Datorer i skolan kan ge fler elever värk

Nu kommer varningar om att det ökande antalet datorer och surfplattor i skolans pedagogiska verksamhet kan leda till att fler eleverna drabbas av värk i exempelvis nacke.

Annons:

Det rapporterar P4 Örebro.

Digitalisering på bred front

Datorer och surfplattor i skolan har blivit en allt mer vanlig del av det pedagogiska arbetet. Flera kommuner i Örebro län ger eleverna på högstadiet en egen dator eller surfplatta. Syftet är att eleverna ska lära sig mer och att verktygen, datorn eller surfplattan, ska användas hela dagen.

Överlag köps många fler enheter in än tidigare och till exempel får varje elev i Hallsbergs komun en egen surplatta.

Behöver ha koll på utvecklingen

Förutom att sitta framför skärmar på fritiden innebär fler surfplattor och datorer i skolan att risken ökar för att eleverna får kroppsliga besvär av att spendera så mycket tid framför en dator eller surfplatta. Enligt vårdens undersökning “Liv och hälsa ung” från i fjol så har 27 procent av tjejerna i tvåan på gymansiet problem med nacke och axlar och bland killarna är det 10 procent.

Marianne Tiborn, inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro, säger till P4 Örebror att skolan behöver ha koll på den här utvecklingen.

Viktigt med paus och ergonomi

Marianne Tiborn menar att skolorna måste vara tydliga med att eleverna inte kan sitta i timmar framför sina digitala verktyg. Det är viktigt att veta hur man ska sitta om man jobbar mycket vid datorn och att man tar pauser. Det är också viktigt att röra på sig mellan varven, annars är risken stor att att man drabbas av smärta, spända muskler och huvudvärk.

Har man väl fått ont så är det svårt att bli av med det och det är lätt att smärtan och värken blir återkommande, säger Marianne Tiborn.

Tips! Ändra från fel till rätt hållning

Du bör försöka att hålla huvudet och nacken i neutralt läge när du använder din mobil eller surfplatta. Du bör även undvika att sitta flera timmar varje dag böjd framåt.

Bra hållning definieras som att man har öronen rakt ovanför axlarna samt att skulderbladen är indragna (så att man inte har sk “änglavingar”). I detta läge minskar stressen mot halsryggen och det är den mest effektiva position för ryggraden. Du bör samtidigt försöka att hålla din mobil eller surfplatta framför dig när du tittar eller skriver på den. Se bilden nedan.

Annons:

Källor:

P4 Örebro, http://www.atlaskotan.net/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: