Ange ditt sökord

Tandproblem är en vanlig orsak till dålig andedräkt hos hundar. Foto: Shutterstock

Tandproblem är en vanlig orsak till dålig andedräkt hos hundar. Foto: Shutterstock

Dålig andedräkt hos hund

Att din hund drabbas av dålig andedräkt är tyvärr inte ovanligt. Som tur är finns det olika sätt som kan hjälpa din hund att bli av med problemet!

Annons:

Dålig andedräkt kan bero på olika orsaker, oavsett så är det både otrevligt och ohälsosamt för hunden att ha dålig andedräkt. 

Dålig mat

En dålig andedräkt kan bero på att hunden får dålig mat. Gammal, rutten mat eller saker som hunden äter från marken ute kan bidra till att det luktar illa ur munnen.

Tänk noga igenom vad din hund har ätit och se om du kan göra någon förändring i kosten och om det hjälper för att bli av med dålig andedräkt. Det gäller inte bara om hunden har fått något i munnen utan även i magen. 

Dålig mage

En upprörd och orolig mage kan ge dålig andedräkt och om du misstänker att det är orsaken testa att byta foder och/eller ge mindre ätbart mellan måltider.

Magproblem visar sig ofta även via avföringen eller om hunden verkar ha mycket gas i magen. Är du orolig, ta kontakt med en veterinär. En hund visar inte alltid upp att den har ont om den har problem med magen utan det blir du som ägare som för göra detektivarbete och om du misstänker magproblem i samband med dålig andedräkt, ring din veterinär för råd.

Mat som samlas i munnen

Det händer att mat fastnar i munnen, särskilt på hundar som har mer löshängande hud. Om din hund har dålig andedräkt kontrollera regelbundet munnen att den är ren och hjälp till att rengöra för att vara säker på att det inte är några rester kvar.

Om din hund drabbas av nervskador kan det hända att mat blir kvar i strupen eller svalget, det kan bidra till dålig andedräkt. Om matrester får vara kvar i munnen och/eller i läppvecken finns en risk att det sprids bakterier i munnen som i sin tur ger dålig andedräkt.

Tandproblem

En vanlig orsak hos hundar, men även katter, är att det är problem med tänderna. Du kan ta för vana att redan när hunden är valp försöka introducera tandborstning även om de allra flesta hundar och katter ogillar detta. Tuggpinnar av olika sorter kan också hjälpa till att förebygga tandproblem. Tyvärr drabbas många hundar och katter ändå av tandproblem, något som direkt kan påverka andedräkten.

Ruttna tänder, tandsten, inflammerat tandkött eller andra skador på tänder, mun eller svalg kan ge upphov till dålig andedräkt. Om du misstänker att din hund har problem med munnen och/eller har dålig andedräkt ta kontakt med en veterinär. För det mesta behöver man söva hunden även om det bara rör sig om att ta bort tandsten. Det är dock något som behöver göras för att inte förvärra munproblem. 

Förebygga dålig andedräkt hos hund

Du kan själv göra några åtgärder för att förebygga dålig andedräkt hos hund.

Genom att omsorgsfullt välja ett bra foder, tidigt introducera tandborstning med hundtandkräm (i någon mån) och tuggpinnar kan du minska risken att drabbas av dålig andedräkt. Tandborstning bör du göra flera gånger i veckan och även äldre hundar kan lära sig acceptera en tandborstning! Men trots det kan alltså många hundar och katter ändå drabbas av tand- och munproblem och därför få dålig andedräkt. 

Om du behöver hjälp med att välja ett bra foder, fråga i din zoofackhandel. Det är även där du kan börja att fråga om råd om du upptäcker att din hund har dålig andedräkt. Är du orolig eller om andedräkten är riktigt illaluktande bör du kontakta veterinär för att utreda vad orsaken är. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: