Ange ditt sökord

En extra promenad till påsk ger bättre hälsa än människogodis. Särskilt choklad kan vara livsfarligt för hunden. Foto: Shutterstock

En extra promenad till påsk ger bättre hälsa än människogodis. Särskilt choklad kan vara livsfarligt för hunden. Foto: Shutterstock

Aldrig choklad i påskägget till hunden

Påskchokladen kan innebära en direkt livsfara för din hund redan i små mängder. Lär dig se symtomen om olyckan skulle vara framme.

Annons:

Den allra vanligaste formen av förgiftning som drabbar hundar är chokladförgiftning. Och sällan finns det så mycket choklad runt omkring oss som i påsktider. 

Små mängder räcker

I chokladen finns ett ämne, teobromin, som hunden inte kan bryta ner. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin och relativt små mängder räcker för att hunden ska riskera förgiftning. Det finns exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad men det kan samtidigt vara missvisande. Vissa hundar klarar mer, andra mindre. Om du vet om att din hund har ätit choklad ska du direkt ta kontakt med veterinär för att få vidare råd och instruktioner. Även russin och xylitol (tuggumin, tandkräm) är direkt farligt för hunden. 

Tecken på chokladförgiftning

  • Hunden dreglar
  • Hunden kräks
  • Hunden får ont i buken
  • Hunden blir törstig
  • Hunden blir kissnödig
  • Hunden blir darrig
  • Hunden får kramper
  • Hunden för hjärtklappning

Chokladförgiftning kan i värsta fall leda till dödsfall så du bör ta det på allvar om hunden ätit choklad och omgående kontakta veterinär. 

Förebyggande åtgärder

Det är lätt hänt under påsk att påskägg och chokladaskar ligger lite vartstans i hemmet. Var därför noga med att plocka undan godis och choklad så att inte hunden kommer åt. Berätta även för barnen att det är jättefarligt att ge hunden choklad eftersom barn kan tycka att de gör något snällt om de ger hunden godis. 

Plocka istället fram en stor skål hundgodis och förklara för barn som vuxna att om hunden ska få något gott så är det ur den skålen och inget annat. För även fet och salt mat kan leda till att hunden får problem med mage och tarm – därför är det allra bästa att låta hunden äta av sin egen mat och sitt eget godis. 

Leta påskägg

Lotta Möller, veterinär på Agria djurförsäkring tipsar om att man kan låta hunden leta påskägg med godbitar i, godbitar som är specifikt för hundar. 

Eller om man vill unna hunden något extra så fungerar ett tuggben och en extra promenad lika bra.

Annons:

Agria.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: