Ange ditt sökord

Tandpriskollen lanserades något försenad den 3 februari i år. Foto: Shutterstock

Tandpriskollen lanserades något försenad den 3 februari i år. Foto: Shutterstock

Tandpriskollen lanserad – tusenlappar skiljer i pris hos landets tandläkare

Sedan början av februari finns nu Tandpriskollen, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets, TLV, prisjämförelsetjänst för tandvård tillgänglig. Av Tandpriskollen framgår att det kan skilja flera tusenlappar mellan det högsta och lägsta priset för en tandvårdsbehandling. Samtidigt visar en undersökning att få tandläkare tror att Tandpriskollen kommer påverka prissättningen inom tandvården.

Annons:

Tandpriskollen lanseras till allmänheten med en kampanj som startar den 10 februari.

Uppdateras tre gånger per år

Det är regeringen som har beslutat att TLV ska lansera en prisjämförelsetjänst för tandvård för patienter mot bakgrunden att regeringen vill stärka patienternas ställning och öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden. Priserna vid lanseringen bygger på det pris som patienterna betalat under perioden juli till december 2019, exklusive tandvårdsstöd. Alla behandlingar och åtgärder som visas är sådana som omfattas av det statliga tandvårdsstödet och priserna baseras på de priser som patienter faktiskt har betalt för sin tandvård och uppgifterna kommer att uppdateras tre gånger per år.

– Sveriges Tandhygienister är glada att Tandpriskollen nu är lanserad men vi noterar också att TLV använder ordet jämförpriser för att beskriva referenspriserna vi har inom tandvården. Detta kan givetvis uppfattas på ett felaktigt sätt av patienterna, säger Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförening.

På Tandpriskollen finns uppgifter om priserna på nästan 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.

Tusenlappar skiljer i pris hos Sveriges tandläkare

Tandpriskollen avslöjar även att priset hos landets tandläkare kan skilja sig åt rejält.

– Det kan löna sig att jämföra priset för en tandvårdsbehandling, eftersom det ibland skiljer flera tusenlappar, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

Priserna för exempelvis en rotfyllning varierar från 3 325 kronor på en mottagning i Skåne till 11 745 kronor i Stockholm. Ett annat exempel är installation av en krona. Här varierar priserna från 4 470 kronor på en mottagning i Skåne till 12 735 kronor i Västernorrland. Det är fri prissättning på tandvård i Sverige, vilket betyder att tandvårdsmottagningarna sätter sina egna priser för den tandvård som de utför. Tandpriskollen gör det möjligt för patienter att jämföra priser för olika behandlingar mellan olika tandvårdsmottagningar.

– Vi hoppas att Tandpriskollen ska leda till att patientens ställning stärks och att konkurrensen ökar på tandvårdsmarknaden, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

Få tandläkare tror att Tandpriskollen kommer påverka prissättningen inom tandvården

Samtidigt som TLV sätter stor tilltro till Tandpriskollen visar en Sifo-undersökning bland tandläkare på uppdrag av vårdföretaget Praktikertjänst att endast var femte tandläkare tror att Tandpriskollen kommer att påverka priserna inom tandvården. Undersökningen visar att 19 procent av tandläkarna tror att Tandpriskollen kommer att påverka prissättningen inom tandvården. 47 procent tror inte att prissättningen kommer att påverkas och 30 procent har ingen uppfattning.

Fem procent känner inte till något om tjänsten visar undersökningen.

Råder delade meningar om priset

Bland den femtedel av tandläkarna som tror att prissättningen kommer att påverkas råder delade meningar om hur; om priserna kommer att gå upp eller ner, ett par av kommentarerna från undersökningen är att “det kommer att öka priset, ingen vill ligga lägst” och att det är “otroligt dyrt för staten att driva fram billighets tandvård”.

– Jämförelsetjänster för priser i tandvården har prövats tidigare och inte haft någon större påverkan på prissättningen. Att det nu görs ett omtag är viktigt för att öka transparensen och förhoppningsvis kan det leda till ännu bättre kvalitet i tandvården och att munhälsan förbättras ytterligare. Den svenska tandvården fungerar i huvudsak väl och patienterna är i grunden nöjda, vilket årligen framkommer i Svenskt kvalitetsindex årliga branschmätning. Samtidigt finns det utmaningar att arbeta med, exempelvis avstår vissa patienter från att besöka tandvården eftersom de tycker att det är för dyrt, säger Sofia Nordwall, tandläkare och verksamhetschef på Trollhättans Tandvårdsteam i en kommentar till undersökningen.

Annons:

Källor:

TLV, Praktikertjänst

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: