Ange ditt sökord

Vi svenskar äter mest godis i hela världen och just påskhelgen är vår största godishelg. Foto: Shutterstock

Vi svenskar äter mest godis i hela världen och just påskhelgen är vår största godishelg. Foto: Shutterstock

Experten: Så tar du hand om dina tänder i påsk

Årets största godishelg närmar sig och de kulörta påskäggen kommer fyllas med tusentals ton godis. Gott, förvisso, men illa för tänderna. Folktandvårdens expert berättar hur det påverkar tänderna och ger sina bästa tips.

Annons:

En enstaka helg med mycket socker gör inga hål. Det är dina långsiktiga vanor som räknas, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandvårdsstrateg på Folktandvården Stockholm.

Påsken – vår största godishelg

Vi svenskar äter mest godis i hela världen och just påskhelgen är den tredje viktigaste högtiden för handeln, efter julen och Black Friday. Då utgör förstås godiset en stor del av den totala påskförsäljningen. Enligt Svensk handel kommer det säljas godis för ungefär 280 miljoner kronor under påskveckan, vilket gör det till vår största godishelg. 

Men, påsken är trots allt bara en gång per år och visst kan du äta lite extra godis under påskhelgen, säger Katarina Kovács Warnebrant. Det är framförallt de långsiktiga vanorna som man behöver vara noggrann med. 

Expertens bästa tandtips inför påsken

Inför påsken har Katarina Kovács Warnebrant några tandtips till alla gottegrisar.

Undvik att småäta. Bättre är att äta allt godis på en gång, alternativt koncentrera det till färre tillfällen. Ställ undan godiset mellan gångerna för att undvika småätandet som innebär en lång syraattack på tändernas emalj. Syran verkar frätande på tänderna, men om du låter tänderna vila mellan måltiderna hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna.

Undvik klibbigt godis. Segt och klibbigt godis som kolor fastnar på tänderna och förlänger syraatacken. 

Håll igen på påskmusten. Påskmust innehåller både socker och syra. I kombination med godisätandet blir det ännu större påverkan på tänderna. 

Borsta tänderna. Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm så hjälper du dina tänder att hålla sig starka och friska. Stryk tungan över tänderna för att känna så att de är rena, det ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du ta en till omgång med tandborsten.

Annons:

Folktandvården Stockholm, SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: