Ange ditt sökord

 Bytt ut din gamla traditionella tandborste mot en eltandborste? Få maximal effekt genom att lära dig använda den rätt! Foto: Shutterstock

Bytt ut din gamla traditionella tandborste mot en eltandborste? Få maximal effekt genom att lära dig använda den rätt! Foto: Shutterstock

Använd din eltandborste rätt – allt du behöver veta!

Att använda din eltandborste kräver faktiskt en viss teknik om det ska göras på rätt sätt och du ska få ut maximal effekt. Tandläkare Jonas Hultén har därför några konkreta råd för dig som har en eltandborste.

Annons:

Jonas Hultén har gedigen erfarenhet som tandläkare och driver en privat klinik i centrala Stockholm. Till våra läsare delar han med sig av tre konkreta råd hur du använder din eltandborste.

Hur mycket tandkräm ska jag använda och hur använder jag tandkrämen?

Ett vanligt misstag är att du har tandkrämen direkt på din eltandborste och kör igång med tandborstningen.

– Idag spelar det egentligen ingen roll vilken tandkräm du använder däremot är det viktigt hur du applicerar tandkrämen. Om du har tandkrämen på tandborsten och börjar borsta är det enda som händer att en sida, eller en tand, får all tandkräm och resten blir utan. Då gör tandkrämen och i förlängingen även tandborstningen ingen nytta, förklarar Jonas Hultén.

Råd: Ta tandkrämen på tandborsten och gnid/smörj in alla tänder med tandkräm innan du påbörjar tandborstningen. När alla tänder fått det skyddande och putsande lagret av tandkräm, då kan du köra igång själva tandborstningen.

Hur håller jag min eltandborste rätt?

Många av oss håller tandborsten i ett stadigt grepp med hela handen. Det minimierar den effekt vi kan arbeta med menar Jonas Hultén.

– Om du håller tandborsten med hela handen i det hårda traditionella greppet minimerar du armen och handens rörlighet. All kraft hamnar ofta även på en sida av munnen vilket begränsar möjligheten att få en jämn, skonsam och effektiv tandborstning över alla tänder i din mun, konstaterar Jonas Hultén.

Råd: Håll tandborsten som en penna istället, i 45 graders vinkel (se bilden ovan). Lätt, med några fingrar för att på så vis borsta med mer finess. Använd en cirkelrörelse och arbeta dig från längst in till längst ut i munnen sakta och metodiskt. Ser du att din tandborste har längre strån ska dessa om möjligt vara riktade mot ditt tandkött.

Hur länge ska jag borsta med min eltandborste?

Att borsta samtliga tänder, både fram och baksida, ska göras på två minuter.

– Det är ingen idé att varken borsta hårdare eller längre, sikta istället på att med ett lätt handgrepp hålla de två minuterna. Då ska man ha uppnått den effekt av tandborstningen som både ger skydd och gör rent, förklarar Jonas Hultén.

Råd: Du kan använda din egen klocka och hålla koll, eller mobiltelefonen. En del moderna eltandborstar kommer med display och andra har smarta funktioner som gör att tandborsten visar när det är dags att borsta vidare. Lär dig hålla koll på hur länge du borstar så borstar du varken för kort eller för länge.

Viktigt med tandvård

Tandvård är viktigt då munnen och tänderna påverkar hur vi mår och känner oss. Därför är det bra att du som har en eltandborste också veta hur du ska använda den för att det ska bli så bra som möjligt.

Att lära dig att till exempel hålla tandborsten på ett nytt sätt kan vara svårt till en början men du och dina tänder kommer att få ett ännu bättre resultat i slutänden när du får till tandkrämen, greppet och tiden. 

Annons:

Källor:

Team Hultén Tandvård

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: