Ange ditt sökord

Höga natriumnivåer (hypernatremi) kan orsakas av en hög halt av natrium i kosten eller genom att inte dricka tillräckligt med vatten och att vara uttorkad.  Foto: Shutterstock

Höga natriumnivåer (hypernatremi) kan orsakas av en hög halt av natrium i kosten eller genom att inte dricka tillräckligt med vatten och att vara uttorkad. Foto: Shutterstock

Därför kan du behöva göra ett natriumtest

Ett natriumtest kontrollerar hur mycket natrium som finns i blodet. Natrium är både en elektrolyt och ett mineral. Det hjälper till att hålla vatten- och elektrolytbalansen i kroppen.

Annons:

Natrium har också en viktig roll i att nerver och muskler fungerar.

Det mesta finns i blodet och lymfan

Det mesta av natriumet i kroppen (cirka 85 procent) finns i blodet och lymfan. Natriumnivåer i kroppen styrs delvis av ett hormon som kallas aldosteron, som är tillverkas i binjurarna.

Aldosteronnivåer reglerar när njurarna ska hålla natrium i kroppen i stället för att låta det passera ut i urinen.

Natrium finns naturligt i livsmedel

De flesta livsmedel har natrium naturligt i sig. Natrium finns i bordssalt såsom natriumklorid eller i bakpulver som natriumbikarbonat.

Många läkemedel och andra produkter innehåller också natrium, däribland laxermedel, acetylsalicylsyra, munvatten och tandkräm.

Däför kan du behöva göra ett natriumtest

Ett blodprov för att kontrollera natriumnivåer görs för att kontrollera vattnet och elektrolytbalansen i kroppen, hitta orsaken till symptomen från avvikande halter av natrium.

Man kan även göra ett natriumtest för att kontrollera utvecklingen av sjukdomar i njurar eller binjurarna.

Om jag har ett högt värde – vad kan det bero på?

Höga natriumnivåer (hypernatremi) kan orsakas av en hög halt av natrium i kosten eller genom att inte dricka tillräckligt med vatten och att vara uttorkad. Dehydrering kan också orsakas av läkemedel (t ex diuretika), svåra kräkningar eller diarré, Cushings syndrom, njursjukdom eller skada, diabetisk ketoacidos, eller ett tillstånd som kallas diabetes insipidus som gör det svårt att balansera vattennivån i kroppen.

Höga natriumnivåer kan också orsakas av höga nivåer av hormonet aldosteron (hyperaldosteronism).

Om jag har ett lågt värde – vad kan det bero på?

Låga natriumvärden (hyponatremi) är ovanliga och kan orsakas av hjärtsvikt, undernäring och diarré. Andra orsaker är kraftig svettning, brännskador, svåra kräkningar, för stor vattenkonsumtion (psykogen polydipsi), eller dålig kost.

Låga natriumnivåer kan också orsakas av underaktiva binjurarna eller sköldkörtel, njursjukdom, cirros, eller cystisk fibros, eller så kallad SIADH (ett hormonfel).

Andra faktorer som kan påverka analysvärdet

Under vissa omständigheter kan testvärdena visa fel. Så kan vara fallet om patienten tar läkemedel såsom p-piller, kortikosteroider, antibiotika, östrogener, tricykliska antidepressiva, heparin, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), diuretika, litium, och många läkemedel som används för att behandla högt blodtryck.

Samma sak gäller om patienten höga nivåer av glukos (blodsocker), triglycerider, eller protein.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: