Ange ditt sökord

Ivo Pitanguy lockade patienter från när och fjärran till Brasilien. Foto: Shutterstock

Ivo Pitanguy lockade patienter från när och fjärran till Brasilien. Foto: Shutterstock

Därför avled kirurgen som bar OS-facklan

Inför invigningscermonin av de olympiska spelen bars den olympiska elden bland annat av den välkända kirurgen Ivo Pitanguy som nu, bara några dagar efter invigningen, har avlidit.

Annons:

Ivo Pitanguy var en av de som under fredagens cermoni bar fram den olympsiska elden på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro.

Pinonjär inom plastikkirurgi

Som plastikkirurg var Ivo Pitanguy ett världsnamn och verksamheten i Brasilien lockade välkända personen från hela världen att resa till landet för att utföra diverse plastikkirurgiska ingrepp.

Men allt handlade inte om kändisar,  Ivo Pitanguy bidrog även till att personer utan ekonomiska resurser och som på grund av olika orsaker var i behov av plastikkirurgi fick möjligheten att få hjälp. 

Avled av en hjärtattack

Redan under invigningen bar Ivo Pitanguy fram den olympiska elden sittandes i rullstol, detta på grund av olika hälsoproblem.

Enligt en talesperson var Ivo Pitanguy 93 år när han bara några dagar efter den stora invigningen drabbades av en hjärtattack (även känt som hjärtinfarkt) i hemmet i Rio de Janeiro och avled. 

 

Så ställs diagnosen vid en hjärtattack/hjärtinfarkt


När man misstänker en hjärtinfarkt är det viktigt att man kommer till sjukhus snarast möjligt, med ambulans. Man får alltid ta ett EKG som registrerar hjärtats aktivitet. På sjukhuset tas blodprover för att avgöra om eller hur mycket hjärtmuskeln har skadats. För att få en bra bild av hjärtinfarktens omfattning gör man också en ultraljudsundersökning av hjärtat. Vid behov görs även en kranskärlsröntgen.

  • Vid misstanke om hjärtinfarkt ring 112
  • Vanliga symtom: Bröstsmärta, utstrålande smärta i armar, andfåddhet men symtomen kan vara mer diffusa
  • Snabb vård minskar hjärtskada

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: