Ange ditt sökord

Bland de patienter som tillkommit så ser Mindler en tydlig koppling till den pågående corona-pandemin. Foto: Mindler

Bland de patienter som tillkommit så ser Mindler en tydlig koppling till den pågående corona-pandemin. Foto: Mindler

Coronavirus covid-19: Behöver någon att prata med? Digitala psykologmottagningar – så går det till

Det är inte bara intresset för digital sjukvård som skjuter i höjden mot bakgrund av den rådande corona-pandemin, digitala psykologmottagningar ser även ett besöksrekord.

Annons:

Att många upplever oro och rädsla kombinerat med att man inte längre kan röra sig ute på samma sätt har inneburit ett ökat tryck på landets digitala vårdmottagningar.

Besöksrekord på landets största digitala psykologmottagning

Mindler är Sveriges största digitala psykologmottagning och har slagit besöksrekord under den pågående pandemin. Jämfört med februari har de digitala psykologbesöken ökat med trettio procent. Via Mindler kan man träffa psykologer inom 24 timmar och man är även ansluten till Region Stockholm genom det fria vårdvalet, vilket innebär en patientavgift på 100 kronor per besök att frikort gäller.

För att kunna täcka upp det ökade behovet är företaget nu ute och rekryterar fler psykologer som kan hjälpa alla personer som hör av sig.

Tydlig koppling till corona-pandemin

Bland de patienter som tillkommit så ser Mindler en tydlig koppling till den pågående corona-pandemin. Många upplever en ökad stress och oro vilket exempelvis tar sig uttryck i sömnsvårigheter, nedstämdhet och svårigheter att fatta beslut.

–    Man är mest orolig för att nära och kära blir sjuka och dör, att ens äldre föräldrar eller andra i riskgruppen blir sjuka och dör eller att man själv ska tillhöra den grupp som är utsatta. Man oroar sig också för att ens ekonomi och arbete blir påverkade negativt, säger Victoria Trepp, legitimerad psykolog på Mindler.

Hos Mindler kan man få hjälp via videosamtal eller genom självhjälpsprogram. Det sistnämna innebär dock att du innan du får tillgång till programmet får prata med en psykolog för att ta del av rätt program för just dit. Genom att identifiera sig med bankID och med hjälp av hög nivå av säkerhet och sekretess säkerställer man att tjänsten är trygg för användaren och personalen. Efter att du har identifierat dig svarar du på några frågor, väljer psykolog och tid samt genomför besöket.

Viktigt att behålla sin mentala hälsa i kristider

Det är viktigt att hålla lugnet för att fatta rätt beslut menar Victoria Trepp.

–    Om man drabbas av panik är det lätt att man gör förhastade val.

Samtidigt har Victoria Trepp några konkreta råd för att just behålla vår mentala hälsa och hur du kan hjälpa andra som mår dåligt.

–    Det är viktigt att hålla sina rutiner, mat och sömn och att fortsätta hålla sociala kontakter trots social distansering.

Victoria Trepp tipsar om att man kan försöka hitta perspektiv på det som skrivs genom att exempelvis prata med någon som är lugnare än en själv. Med tanke på rådande läge och nyhetsbevakning har Victoria Trepp också ett konkret råd:

–    Begränsa nyhetstittandet, säger Victoria Trepp avslutningsvis.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: