Ange ditt sökord

För de som drabbas av en livshotande sjukdom, exempelvis leukemi, kan behandling med blodstamceller vara livsavgörande.  Foto: Shutterstock

För de som drabbas av en livshotande sjukdom, exempelvis leukemi, kan behandling med blodstamceller vara livsavgörande. Foto: Shutterstock

Brist på mångfald bland givare av blodstamceller

Tillgången på benmärgsdonatorer är god – i alla fall om du är av svensk bakgrund. Det råder tyvärr brist på blodstamceller av annan etnisk bakgrund, vilket gör att inte alla patienter kan få hjälp.

Annons:

För de som drabbas av en livshotande sjukdom, exempelvis leukemi, kan behandling med blodstamceller vara livsavgörande. Ibland finns det bara en lämplig givare och därför behövs donatorer med alla typer av etnisk bakgrund.

Tobiasregistret samlar alla givare av blodstamceller

I Sverige finns ett nationellt register för alla givare av blodstamceller, Tobiasregistret. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. De blodstamceller som finns i benmärgen kan ge upphov till alla sorters blodkroppar. Efter en transplantation är det de blodbildande stamcellerna som ger upphov till en ny benmärg.

Saknas etnisk mångfald

I dag finns det omkring 100 000 registrerade benmärgsdonatorer i Tobiasregistret. Trots den stora skara människor som anmält sig till registret så får inte alla patienter hjälp.

Jan Erik Johansson, överläkare och docent vid hematologen på Sahlgrenska universitetssjukhus, berättar att det finns en begränsning vad gäller etnisk mångfald. Om patienten är av svenskt ursprung så hittas en donator i cirka 90 procent av fallen, men om det rör sig om andra etniska grupper så är tyvärr sannolikheten till lämplig donator sämre.

Situationen inte lika illa som i USA

I USA finns det studier som visar att man tvingas neka exempelvis afroamerikaner i 80 procent av fallen för att det saknas rätt donatorer. Så illa är det visserligen inte i Sverige, men det behövs fortfarande fler blodstamceller av annan etnisk bakgrund än svensk, menar Jan Erik Johansson.

Läs mer om Tobiasregistret och hur du blir donator här

Läs även vår egen artikel om Tobiasregistret här

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: