Ange ditt sökord

De många nya metoderna vid diagnos och behandling av borrelia riskerar att grumla bilden och försvåra diagnosen menar Daniel Bremell. Foto: Shutterstock

De många nya metoderna vid diagnos och behandling av borrelia riskerar att grumla bilden och försvåra diagnosen menar Daniel Bremell. Foto: Shutterstock

Borrelia – traditionella metoder bäst vid diagnos och behandling

Att diagnostisera borrelia är inte så svårt som det framställs.

Annons:

Det menar Daniel Bremell, doktorand vid Sahglrensa akademin i en ny avhandling. Borreliainfektion sprids via fästingar och omges av många missuppfattningar som florerar både i samhället, i vårdsektorn och i media. 

Begränsat värde med nya metoder

En vanlig missuppfattning när det handlar om borreliainfektion i nervsystemet, neuroborrelios, är att borreliainfketioner är svåra att diagnostisera.

Därför lanseras regelbundet nya metoder för att förbättra diagnostiken, något som kan visa sig ha ett begränsat värde.

Traditionella metoder fungerar väl

För sin avhandling studerade Daniel Bremell över 200 patienter som vårdats för borreliainfektioner vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Tanken var att se hur man kan förbättra diagnostik och behandling vid borreliainfektion. Traditionellt använder man sig av noggrann kartläggning av patientens sjukdomshistoria, traditionell klinisk undersökning och enkel analys av ryggvätskan för att urskilja neuroborrelios från liknande sjukdomar. 

Slutsatsen Daniel Bremell kommer fram till i sin avhandling är att trots många nya metoder så är det de traditionella metoder som fortfarande används som fungerar väl och att de nya metoderna inte tillför särskilt mycket. 

Begränsat värde

De nya metoderna riskerar istället att grumla bilden och försvåra diagnosen menar Daniel Bremell. Han menar också att det inte är så svårt att diagnostisera borreliainfektion i nervsystemet som det ibland görs gällande.

Om nyare och mer avancerade analyser behövs bör de utföras av vårdpersonal som kan den nya tekniken väl.

Botas med antibiotika

Idag botas borreliainfektion fortarande bäst med antibiotika i tablettform. Vid svårare symtom har det internationellt ansetts att injektioner är mer effektiva, en behandlingsmetod som Daniel Bremell i sin avhandling konstaterar är överflödig.

Hans slutsats är istället att tablettbehandling fungerar lika bra också för patienter med svåra neurologiska symtom.

Fördelar med tablettbehandling

Daniel Bremell säger i ett uttalande att det inte finns något vetenskapligt stöd för att injektionsbehandling är bättre utan att rekommendationerna mer baserats på tyckande.

Tablettbehandling är såväl billigare som mindre riskfyllt och enklare för patienten. 

Annons:

Länk till avhandling http://hdl.handle.net/2077/35202

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: