Ange ditt sökord

Det första tecknet på borrelia är en större rodnad i huden (mer än fem centimeter) där fästingen har suttit.  Foto: Shutterstock

Det första tecknet på borrelia är en större rodnad i huden (mer än fem centimeter) där fästingen har suttit. Foto: Shutterstock

Borrelia – symtom och förebyggande åtgärder

Har du blivit biten av en fästing och får en stor röd ring på huden, då kan du ha blivit smittad av borrelia.

Annons:

Tusentals svenskar smittas varje år av borrelia men det finns åtgärder som du kan göra för att förebygga och undvika att drabbas.

Vad är borrelia?

Borrelia är en infektion som sprids genom fästingbett. När en fästing biter sig fast och suger blod överförs borreliabakterier till människan förutsatt att fästingen bär på borreliabakterier.

Ungefär en tredjedel av alla fästingar i Sverige bär på smittan, men risken att insjukna i borrelia efter ett fästingbett är förhållandevis liten, cirka en på hundra. Viktigt är dock att snabbt ta bort fästingen om man har blivit biten. Risken att smittas av borrelia minskar då betydligt eftersom det dröjer cirka ett dygn innan borreliabakterierna överförs.

Tecken på borrelia

Har du fått ett fästingbett och upptäcker en rodnad i huden bör du vara vaksam.

Tecken på borrelia

  • Det första tecknet på borrelia är en större rodnad i huden (mer än fem centimeter) där fästingen har suttit. Hudrodnaden visar sig oftast en till fyra veckor efter bettet.
  • Det röda breder ut på huden sig samtidigt som det bleknar i mitten och hudförändringen antar en ringform.

Vanliga symtom vid borrelia

Borrelia kan ge olika typer av förändringar i huden, men hälften av dem som drabbas av borrelia får också andra symtom.

Symtom vid borrelia 

  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Lätt feber
  • Ledbesvär
  • Även lymfkörtlarna kan svullna.

Vanligast är en rodnad i huden (större än fem centimeter) som blir större med tiden och bleknar i mitten. Förändringen antar så småningom ett ringformat utseende. Rodnaden kan ha olika utseende och vara jämnt röd, oval eller oregelbunden. En variant av hudförändring vid borrelia är en stor blåröd knuta som sitter på örsnibben eller en bröstvårta, så kallad borrelia lymfocytom. Vanligt är att lymfkörtlarna som sitter nära knutan också svullnar.  

En längre mer utdragen variant av borrelia kan ge besvär under flera år. Hudförändringarna är svagt blåröda, platta och sitter oftast på armar och ben. Efter en tid bleknar färgen och hudförändringen blir lätt förhårdnad och ärrliknande. En allvarligare form av borrelia kan drabba nervsystemet, neuroborrelios. Då kan även ansiktet tillfälligt förlamas. Det sker hos mindre än var tionde som drabbas och visar sig en till två månader efter bettet. Tiden kan dock variera mellan någon vecka upp till ett halvår.

Diagnos

De karakteristiska röda hudförändringarna brukar räcka för att läkaren ska kunna ställa diagnos. Om det finns tveksamhet kan även ett blodprov tas senare, men antikroppar brukar inte synas i blodet förrän efter sex veckor efter att symtomen har visat sig .

Finns misstanke att borreliainfektionen finns i nervsystemet tas även ett prov på ryggmärgsvätskan.

Behandling vid borrelia

Borrelia behandlas framgångrikt med penicillin. En kur på 10 dagar brukar vara räcka. Har infektionen spridit sig kan annan typ av antibiotika vata nödvändigt.

I några fall kan patienten behöva bli inlagd på sjukhus för att få antibiotika per dropp direkt i blodet.

Hur kan man skydda sig mot borrelia

  • Om man vistas där fästingar finns ska man varje dag ha en ”fästingkoll”, det vill säga att du tittar igenom din hudkostym varje kväll.
  • Titta extra noga i knäveck, ljumskar och navel, där huden är tunn.
  • Titta även igenom dina husdjur.
  • Ta snabbt bort fästingar som har bitit sig fast på apotek finns lämpliga pincetter.
  • Går man i högt gräs kan man ha heltäckande tröja och byxor nedstoppade i stövlar.
  • Använd MyggA när du går ut.
  • Var alltid uppmärksam på symtom och röda hudförändringar.

Kontakta läkare om du är tveksam eller misstänker att du har fått ett fästingbett och är osäker på vad det innebär och hur du ska gå till väga.

Annons:

Källor:

1177, SVA

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: