Ange ditt sökord

TBE, eller fästingöverförd hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom som drabbar såväl barn som vuxna. Foto: Shutterstock

TBE, eller fästingöverförd hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom som drabbar såväl barn som vuxna. Foto: Shutterstock

En undersökning* visar att det råder stor okunskap om riskområden i Sverige idag. Foto: Shutterstock

En undersökning* visar att det råder stor okunskap om riskområden i Sverige idag. Foto: Shutterstock

Fortsatt många som drabbas av TBE i Sverige – geografiska spridningen fortsätter att öka

Sjukdomsstatistik från Folkhälsomyndigheten visar en fortsatt spridning av den fästingburna sjukdomen TBE i Sverige. Det rapporteras en ökad andel fall från nyare områden som Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. En ny undersökning visar också att det råder stor okunskap om riskområden.

Annons:

Sedan 2010 har det skett en tydlig ökning av personer som smittats och under 2019 rapporterades 358 fall. De välkända riskområdena Stockholm, Sörmland och Uppsala står fortfarande för majoriteten av fallen, men ökar däremot inte.

TBE blir allt vanligare

Folkhälsomyndighetens statistik kring TBE visar att den fästingburna sjukdomen blir allt vanligare i Sverige. Ur ett längre tidsperspektiv har det skett en närmare fördubbling av antalet rapporterade fall de senaste 10 åren.

2019 rapporterades 358 fall i Sverige, och de senaste tre åren har Sverige haft en hög incidens med över 3,4 smittade per 100 000 invånare per år.

Geografiska spridningen fortsätter att öka

Statistiken från 2019 visar att smittade har rapporterats från Skåne till Gävleborg. Flest fall rapporteras från de klassiska riskområdena för TBE som Stockholm, Sörmland och Uppsala, även om man i dessa områden nu ser en viss minskning. Däremot har den geografiska spridningen fortsatt öka. Likt tidigare år har den allvarliga sjukdomen etablerat sig i allt fler delar av mellansverige samt längs västkusten. Dalarna, Gävleborg, Skåne, Värmland, Västra Götaland och Östergötland är alla regioner där antal smittade förra året var den högsta någonsin.

– I de traditionella riskområdena Stockholm, Sörmland och Uppsala där många väljer att vaccinera sig ser vi inte samma ökning i antalet fall som i de nyare riskområdena som exempelvis Västra Götaland, Västmanland och Värmland. Det är viktigt att komma ihåg att eventuella minskningar i antalet fall av TBE inte behöver betyda en minskad TBE-risk för ovaccinerade eftersom viruset fortfarande kommer att finnas i naturen, säger professor Björn Olsen, specialist infektionssjukdomar Uppsala Universitet.

Stor okunskap om riskområden

En undersökning* visar att det råder stor okunskap om riskområden i Sverige idag. Kännedomen om TBE som allvarlig sjukdom är hög, nästan lika hög som för influensa. Men den främsta anledningen till att respondenterna inte vaccinerar sig är att de inte tror att de är utsatta för risk, även de som bor i ett definierat riskområde. Av de respondenter som bor i ett definierat riskområde är det 27 procent som uppgett att de upplever att de inte är utsatta för risk, 22 procent att de inte vistas i riskområde.

Okunskapen kan vara problematisk då TBE, eller fästingöverförd hjärninflammation, är en allvarlig sjukdom som drabbar såväl barn som vuxna. Det finns inga läkemedel som botar TBE utan behandlingen som ges syftar till att lindra symtomen och det kan ta lång tid att bli frisk igen. Dödsfall är sällsynta men somliga får bestående besvär som huvudvärk, trötthet, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, balansstörningar och nervskador med förlamningar. Det är viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där smitta förekommer.

Annons:

Källor:

*Undersökning genomförd av Ipsos på uppdrag av Pfizer.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: