Ange ditt sökord

Läsning skulle kunna sakta ner åldrandet och öka överlevnaden. Foto: Shutterstock

Läsning skulle kunna sakta ner åldrandet och öka överlevnaden. Foto: Shutterstock

Bokläsning för bättre hälsa

Annons:

Tänk att dyka rakt in i en spänningsroman eller en bok om ett starkt livsöde. Man kan uppslukas av historien och bygga upp sina egna färgstarka bilder. När man läser fokuserar man på en sak och hjärnan får vila från informationsflöde och olika intryck. Man släpper vardagens stress och kan lättare hitta ett lugnare tempo. Det finns forskning som visar att läsning har positiva effekter på hälsan.

Har man som mål att äta bättre och motionera mer, men inte riktigt lyckas, kanske det kan vara lättare att komma igång med att läsa i tio minuter innan man ska sova. Läsning är en perfekt nedvarvning för hjärnan vilket ökar chansen till en riktigt god natts sömn. Dessutom har man sett att läsning kan minska risken för demens och kanske till och med öka överlevnaden. Här kommer en del av den forskning som visar på läsningens goda effekter.

Läsning kan minska den negativa stressen

Enligt en studie gjord vid Universitetet av Sussex i England kan läsning minska stressnivån med upp emot 68 procent. Medförfattaren till studien, Dr David Lewis, en neuropsykolog på Mindlab International i Sussex med kollegor, fann att deltagare som läste så lite som sex minuter om dagen, oavsett om det var en tidning eller bok, fick lägre hjärtfrekvens och minskad muskelspänning.

Genom att släppa fokus på sig själv och uppslukas av en god bok och författarens fantasi, kan man fly från vardagsoro och stress, menar Dr David Lewis. Läsning är mer än bara en distraktion, då man även engagerar sin fantasi, vilket kan öka kreativiteten och ge möjlighet att nå ett förändrat tillstånd av medvetandet.

Läsning kan förbättra sömnen

En studie publicerad i tidskriften Social Science & Medicine såg att användning av smartphones innan man ska sova gav kortare sömn och sämre sömnkvalitet.

Främst till följd av att det blå ljuset från mobilerna minskar vår egen produktion av melatonin – ett hormon som säger till oss när det är dags att sova. Kanske är det hög tid att se över kvällsrutinen och byta ut mobilen mot en bok.

Läsning kan sakta ner det kognitiva åldrandet

Med åldern kan vi märka att våra hjärnor förändras; vår reaktionsförmåga kanske blir lite förlängd eller att vi kan ha svårt att komma ihåg saker vi vanligtvis inte brukar glömma. 2013 publicerades en studie i tidskriften Neurology, med resultat som visade att läsning och andra mentalt stimulerande aktiviteter kan minska utvecklingen av demens. Ledande författaren, Robert S. Wilson, från Rush Alzheimer´s Disease Center och hans team, inkluderade 294 vuxna med en medelålder på 89 år. Varje år under i genomsnitt sex år innan man dog fick deltagarna göra ett antal minnes- och tanketester. De fick också svara på frågor kring hur många mentalt stimulerande aktiviteter de haft under barndom, ungdom, medelåldern och senare i livet.

Genom att analysera deltagarnas hjärnor efter deras död, fann forskarna att de som hade läst, skrivit eller gjort andra mentalt stimulerande aktiviteter tidigt eller senare i livet, visade mindre grad av fysiska bevis på demens. Resultatet stöder en tidigare publicerad studie i Proceedings of the National Academy of Sciences. Denna visade att vuxna som läste, spelade schack och deltog i andra mentalt utmanande aktiviteter, hade två och en halv gånger mindre risk att utveckla Alzheimer´s.

Förbättrad överlevnad

Resultat från en amerikansk studie publicerad i skriften Social Science & Medicine, visade att vuxna som läste omkring tre och en halv timme varje vecka hade runt 20 procents mindre risk att dö, under de tolv år som studien pågick, jämfört med de som inte läste. Med andra ord överlevde vuxna som läste böcker nästan två år längre under tolv års tid, jämfört med icke läsare. Man analyserade data från 3635 män och kvinnor från 50 års ålder och uppåt som själva rapporterat kring sina läsvanor. Även de som läste tidskrifter fick ett positivt utfall på överlevnad, men inte lika stort som för bokläsare.

Resultaten kvarstod efter att man tagit hänsyn till exempelvis kön, ålder, inkomst och utbildning. Man tittade inte på varför överlevnaden ökade, utan hänvisade istället till en publicerad studie år 2013. Denna visade att läsning ökar kontakten mellan hjärnceller, vilket stärker kognitiva förmågor och skulle kunna minska risken för exempelvis demenssjukdomar, som kan förkorta livet. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: