Ange ditt sökord

En norsk undersökning visar att en av tio ungdomar som druckit energidryck även har drabbats av allvarliga biverkningar.  Foto: Shutterstock

En norsk undersökning visar att en av tio ungdomar som druckit energidryck även har drabbats av allvarliga biverkningar. Foto: Shutterstock

Barnhjärtläkaren: Inför 18-årsgräns på energidrycker

Energidrycker är fortsatt populärt hos unga personer men läkare varnar för effekterna och vill nu snarast höja den befintliga åldersgränsen till 18 år.

Annons:

Idag har man satt åldersgränsen 15 år vid försäljning av energidrycker till konsument.

En av tio har fått allvarliga biverkningar

I en undersökning har norska motsvarigheten till svenska Konsumentverket frågat ungdomar mellan 10 och 18 år om deras energidrycksvanor. Nästan hälften av ungdomarna svarar att de dricker energidrycker.

Dessutom visar det sig att många känner av effekten av energidrycken, en av tio som dricker energidrycker har dessutom fått allvarliga biverkningar.

Biverkningar som rapporterats är bland annat

  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk
  • Bröstsmärta

“Rysk roulette över det hela”

Peter Munkhammar är barnhjärtläkare vid barnhjärtcentrum i Lund och träffar runt två patienter i månaden med symtom som kan härledas till intag av energidrycker. Han har tidigare uttalat sig kritiskt när det gäller just unga personer och energidrycker. De symtom som Peter Munkhammar noterar hos sina patienter är bröstsmärtor, hjärtklappning och att de är “speedade”, det händer också att patienterna svimmar.

Peter Munkhammar är inte förvånad över resultatet i den norska undersökningen och säger till Sveriges Radio att det “är lite rysk roulette över det hela”. Att den här patientgruppen inte dyker upp hos akutsjukvården är att de sällan säker akut vård utan istället remitteras direkt till hjärtläkare.

Förbjud försäljning till unga

Livsmedelsverket konstaterar att måttlig konsumtion av energidrycker inte är någon fara men rekommenderar i dagsläget inte att du använder dig av energidrycker som törstsläckare eller vid fysisk aktivitet. Man skriver också att barn har lättare att få negativa effekter av koffeinet i energidryckerna. Men innehållet i dryckerna, som koffein och aminosyran taurin, har testats i studier och utretts både i enskilda länder och av EU:s livsmedelsmyndighet och ingen av de utredningarna har kommit fram till att energidrycker är så farliga att de inte borde finnas menar Livsmedelsverket.

Till Dagens nyheter har Peter Munkhammar i sin tur tidigare sagt att det inte finns någonting i energidrycker som kroppen behöver och att de innehåller  farmakologiskt verksamma substanser som påverkar varje individ olika. Han anser därför att man bör ta bort energidrycker från hyllorna, bort från butikerna och sätt 18-årsgräns på produkterna.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio, Dagens nyheter, Livsmedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: