Ange ditt sökord

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Idag överlever i genomsnitt 80 procent av de barn som insjuknar i cancer. Foto: Shutterstock

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Idag överlever i genomsnitt 80 procent av de barn som insjuknar i cancer. Foto: Shutterstock

Barncancermånad – så kan du engagera dig

Idag överlever 80 procent av de barn som drabbas. Men 80 procent räcker inte och Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Under barncancermånaden september kan du engagera dig i kampen mot barncancer på en mängd olika sätt.

Annons:

Målet med årets kampanj är bland annat att uppmärksamma behovet av mer forskning för att förbättra diagnostisering, behandling och rehabilitering.

En än mer angelägen fråga

Det händer mycket under Barncancermånaden, både i Barncancerfondens regi och arrangerat av engagerade människor och företag som hjälper till med insamlingen.

– Målet för Barncancermånaden är att vi ska göra barncancer till en än mer angelägen fråga och samla in stora summor för att finansiera forskning och ge nödvändigt stöd till de barn och familjer som drabbas. Cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige, säger Barncancerfondens generalsekreterare Per Leander

Walk of Hope

Från tjuvstarten 28 augusti och genom hela Barncancermånaden kan man delta i eller arrangera sitt eget promenadlopp, Walk of Hope. Anmälningsavgiften, 50 kr per person eller 150 kr för en hel familj, går till Barncancerfonden. Loppen arrangeras runt om i hela landet, exempelvis i Sundsvall, Kiruna, Motala, Ängelholm eller Gävle. I Grästorp och Göteborg anordnas särskilda Poké-walks där Walk of Hope kombineras med Pokémon GO. Läs mer och anmäl dig till Walk of Hope.

Under Barncancermånaden kan man förutom Walk of Hope engagera dig i olika idrotter och samtidigt bidra till den viktiga barncancerforskningen. Testa till exempel Bowling of Hope, som börjar i september och pågår till årsskiftet, eller Swim of Hope, ett sponsorsim som genomförs i många av landets simklubbar med start i september.

Barncancerrapporten 2016

Onsdag den 7 september lanseras Barncancerfondens årliga forskningsrapport. I år innehåller rapporten en unik granskning av personalläget på landets sex barncancercenter, och Barncancerfonden kommer att ställa ett antal krav på vad som behövs för att förbättra dagens alltför resurssvaga barncancervård.

Ett stort antal aktuella forskningsprojekt presenteras också i rapporten. Seminariet där man presenterar Barncancerrapporten 2016 kommer att sändas live på www.barncancerfonden.se

#80procenträckerinte

Idag överlever i genomsnitt 80 procent av de barn som insjuknar i cancer. Det är en hög siffra, men det räcker inte. Under barncancermånaden tar vi hjälp av Barncancerfondens samarbetspartners och följare i sociala medier för att skapa uppmärksamhet kring att det fortfarande krävs mycket arbete för att bekämpa barncancer.

ICA Maxi i Haninge kommer under månaden att sälja särskilda bärkassar med texten #80procenträckerinte. Författaren Camilla Läckberg driver en egen insamling via Barncancerfondens hemsida där hon och hennes karaktär Super-Charlie lovar att matcha gåvorna upp till 50 000kr. Inredningsföretaget Majas Cottage, mest kända för sina fina lyktor, kommer bl.a att skänka 20% av intäkterna från sin bistro till kampen mot barncancer under en period i september.

Barncancerfonden kommer att uppmana följare på exempelvis Instagram att göra sin egen tolkning av situationer där 80 procent inte är tillräckligt och dela dessa under hashtagen #80procenträckerinte.

Barncancergalan – Det svenska humorpriset

Barncancermånaden avslutas först måndag den 3 oktober då Barncancerfonden och Kanal 5 bjuder på Barncancergalan – Det svenska humorpriset. Under galan har tittarna möjlighet att bli Barnsupportrar och bidra till barncancerforskningen, bara genom att skicka ett SMS.

Under galan delas Det svenska humorpriset ut. Barnen har ett eget pris. Alla upp till 18 år som vill utse årets roligaste person kan rösta här.

Run of Hope – Nytt löpevent

Loppet Run of Hope genomförs den 8 oktober på runt 60 platser i landet. Anmälan till lopp i bl.a. Östersund, Vimmerby, Södra Sandby, Nora, Hofors eller Kungsbacka finns på www.runofhope.se. Loppet genomförs i samarbete med Vitamin Well, vars anställda arrangerar ett eget Run of Hope i Stockholm tillsammans med rapparen Petter.

Håll ett öga på Barncancerfondens webbplats och i sociala medier för löpande information om allt som sker under Barncancermånaden.

Fakta Barncancerfonden

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i drygt 30 år med att fler ska överleva klarar sig idag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting. Detta kan endast ske tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: