Ange ditt sökord

Medelhavskost, som kan förebygga övervikt hos barn, baserad på nordiska livsmedel kan bland annat innefatta grönsaker och rotfrukter. Foto: Shutterstock

Medelhavskost, som kan förebygga övervikt hos barn, baserad på nordiska livsmedel kan bland annat innefatta grönsaker och rotfrukter. Foto: Shutterstock

Medelhavskost förebygger fetma och övervikt hos barn

Barn som äter en kost baserad på medelhavsdieten löper mindre risk att utveckla övervikt och fetma. Dessutom är svenska barn bättre på att äta enligt medelhavsdietens principer.

Annons:

Det visar en internationell studie i åtta länder som leds från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Följsamhet mot medelhavsdieten

I studien lät man föräldrarna till omkring 10 000 barn svara på frågor om barnens kostvanor via enkäter och ett urval av intervjufrågor. Barnen kom från Sverige, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern, Estland och Ungern.

Forskarna undersökte vikt, längd, midjemått och fettprocent hos barnen och svaren på enkäterna poängsattes. Större följsamhet mot medelhavsdieten, bestående av mycket grönsaker, frukt och nötter, fisk och spannmå, gav högre poäng.

Lägre risk för fetma och övervikt

När man sammanställde resultatet kunde man se att barn som baserar sin kost på reglerna för den så kallade medelhavsdieten löpte 15 procent lägre risk för fetma eller övervikt jämfört med andra barn. 

Även när man hade tagit hänsyn till barnens ålder, kön, socioekonomisk status och hemland var resultaten, som presenterades vid den årliga europeiska konferensen om fetma i Bulgarien, detsamma. 

Svenska barn bättre

När man såg till poängskalan visade det sig att benägenheten att följa en medelhavsliknande kost tycks vara oberoende av den geografiska hemvisten. 

Barn i medelhavsländer som Cypern och Italien hamnade nämligen efter svenska barn som enligt poängskalan är bättre på att följa medelhavsdieten. En av forskarna bakom studien menar att EU behöver ta fasta på kunskapen i studien för att använda den i arbetet med att förebygga fetma  och belysa fördelarna med en medelhavsdiet även i länder som har en lägre benägenhet att följa dieten.

Vad är en “Medelhavskost”? 

Det finns egentligen inget som heter medelhavskost. Livsmedel, ätvanor och livsstil i de länder som gränsar till Medelhavet skiljer sig ganska mycket åt vid närmare betraktelse. Men det finns likheter som definierar ett Medelhavskostmönster. 

Dessa likheter innefattar: 

  • Frukt, grönsaker, spannmål, bönor, nötter och frön (minimalt bearbetade, säsongsmässigt färska och lokalt odlade) äts dagligen och utgör ungefär hälften av kosten. 
  • Fetter, huvudsakligen omättat fett från olivolja, svarar för upp till 40% av det dagliga kaloriintaget. 
  • Ost och yoghurt äts varje dag. 
  • Fisk, fågel eller ägg äts oftare än rött kött. 
  • Små mängder rödvin dricks dagligen ihop med någon måltid. 
  • Desserter brukar bestå av färsk frukt. 
  • Fysisk aktivitet är alltid en del av vardagen. 

Om du vill äta en kost som liknar medelhavskost men är baserad på nordiska livsmedel kan det innefatta alternativ till ovan beskrivna såsom: 

  • Frukt och bär (äpplen, päron, nordiska bär) grönsaker, (rotfrukter , kål o liknande)
  • Spannmål, (hel råg, havre, korn och kli därav) bönor, nötter och solrosfrön (minimalt bearbetade, säsongsmässigt färska och lokalt odlade) 
  • Fetter, huvudsakligen omättat fett från rapsolja, fisk som strömming, sill och lax. 
Annons:

Källor:

Sahlrenska akademin, Örebro läns landsting

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.