Tidigare har patienter som drabbats av hornhinneinfektion (bakteriell keratit) behandlats med antibiotika. Antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande problem, varför man nu delvis börjar se över andra möjligheter till behandling.
Krävande behandling
Den antibiotikabehandling som finns är krävande för patienten. Ofta måste man droppa antibiotikan i ögat så ofta som varje halvtimme under de första dygnen. Ibland krävs det även behandling under flera månader.
Forskarna bakom den nya studien från Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro har studerat B-vitamin och ljusbehandling för att se om det kan vara ett mer effektivt och mindre påfrestande behandlingssätt.
Behandling i en timme
Man har genomfört en så kallad pilotstudie. Där fick 16 patienter med hornhinneinfektion pröva den alternativa behandlingsmetoden. Man kallar resultatet för ”över förväntan” eftersom det efter den inledande behandlingen bara behövde kompletteras med antibiotika hos två av patienterna.
Själva behandlingen med B2, riboflavin, och ultraviolett ljus tar bara en timme. Forskarna anser att doseringsfrekvensen genom den nya metoden bör kunna minskas avsevärt.
Uppfattningen hos de som genomfört studien är att de patienter som ingick blev symtomfria snabbare med den nya behandlingen än med traditionell behandling.
Fortsatt utvärdering
Forskarna kommer nu fortsätta med utvärderingen av behandlingen och har även inlett samarbete med Lantbruksuniversitetet. Det för att se om man kan använda den aktuella behandlingsmetoden även på djur som drabbas av ögoninfektion, något som är vanligt hos exempelvis hästar.