Ange ditt sökord

B-vitamin och ljusbehandling vid ögoninfektion

B-vitamin och ljusbehandling vid ögoninfektion

Kombinationen vitamin B2 och ultraviolett ljus kan vara ett effektivt alternativ vid behandling av infektion i ögats hornhinna. En infektion som i värsta fall kan orsaka blindhet.

Annons:

Tidigare har patienter som drabbats av hornhinneinfektion (bakteriell keratit) behandlats med antibiotika. Antibiotikaresistenta bakterier är ett ökande problem, varför man nu delvis börjar se över andra möjligheter till behandling.

Krävande behandling

Den antibiotikabehandling som finns är krävande för patienten. Ofta måste man droppa antibiotikan i ögat så ofta som varje halvtimme under de första dygnen. Ibland krävs det även behandling under flera månader.

Forskarna bakom den nya studien från Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro har studerat B-vitamin och ljusbehandling för att se om det kan vara ett mer effektivt och mindre påfrestande behandlingssätt.

Behandling i en timme

Man har genomfört en så kallad pilotstudie. Där fick 16 patienter med hornhinneinfektion pröva den alternativa behandlingsmetoden. Man kallar resultatet för ”över förväntan” eftersom det efter den inledande behandlingen bara behövde kompletteras med antibiotika hos två av patienterna.

Själva behandlingen med B2, riboflavin, och ultraviolett ljus tar bara en timme. Forskarna anser att doseringsfrekvensen genom den nya metoden bör kunna minskas avsevärt. 

Uppfattningen hos de som genomfört studien är att de patienter som ingick blev symtomfria snabbare med den nya behandlingen än med traditionell behandling.

Fortsatt utvärdering

Forskarna kommer nu fortsätta med utvärderingen av behandlingen och har även inlett samarbete med Lantbruksuniversitetet. Det för att se om man kan använda den aktuella behandlingsmetoden även på djur som drabbas av ögoninfektion, något som är vanligt hos exempelvis hästar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: