Ange ditt sökord

Med appen ska den som hjälper någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp även kunna lokalisera hjärtstartare snabbt och enkelt. Foto: Shutterstock

Med appen ska den som hjälper någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp även kunna lokalisera hjärtstartare snabbt och enkelt. Foto: Shutterstock

App ska rädda fler liv vid hjärtstopp

Hjärtstartare räddar liv och för att fler ska överleva hjärtstopp lanserar nu en grupp forskare ett projekt som via en app ska visas var hjärtstartare finns.

Annons:

Projektet är en utveckling av tidigare arbete med att registrera hjärt- lungräddningskunniga via mobilen.

Appen “smslivräddare”

Via appen “smslivräddare” har personer som kan hjärt- lungräddning kunnat registrera sig. Den som är registrerar får då via SOS alarm ett larm i sin telefon, via appen, som meddelar om ett hjärtstopp inträffat i närheten så att man kan rycka ut.

Registrer finns för närvarande i Stockholm men även Västra Götalandsregionen står i startgroparna med att lansera samma typ av register. I Sverige finns i dag ungefär 20 000 personer registrerade som sms-livräddare, cirka 16 000 i Stockholm och 4 000 i Göteborg. 2013 fattades ett beslut i region Skåne om att införa sms-livräddning även där, men än så länge har inget hänt.

Lokalisera hjärtstartare

En första studie som utvärderat konceptet med appen som larmar personer som kan hjärt- lungräddning visade att antalet patienter som fick hjärtlungräddning ökade med 30 procent. Enligt Mattias Ringh, hjärtläkare, var studien dock inte tillräckligt omfattande för att visa om fler överlevde.

Forskarna vill nu utveckla projektet vidare genom att börja använda ett register som visar var hjärtstartarna finns. Tanken är att den som befinner sig tillräckligt nära en hjärtstartare då även ska kunne meddelas detta, var hjärtstartaren finns och då kunna hämta den innan man  rycker ut till den som drabbats av hjärtstopp. Studien är tänkt att genomföras i Köpenhamn, Göteborg och Stockholm med start i höst och man hoppas med studien kunna visa att fler överlevde hjärtstopp.

Fakta hjärtstopp

I Sverige drabbas nästan 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhusvården per år. Av dessa överlever så få som 500. De flesta är gamla eller har en hjärtsjukdom, men många drabbade är varken gamla eller sjuka. Man vet inte alltid vad det är som gör att någon får hjärtstopp. I Sverige finns mellan 35 000-40 000 hjärtstartare, varav cirka 12 000 är registrerade.

Kan du hjärt- lungräddning och är intresserad av att vara med i registret för “smslivräddare” kan du anmäla dig här.

Annons:

Källor:

SVT, HLR-rådet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: