Ange ditt sökord

Dermoscreen är en app som tillsammans med ett specialframtaget tillbehör kan hjälpa läkare bedöma hudcancer. Foto: Shutterstock

Dermoscreen är en app som tillsammans med ett specialframtaget tillbehör kan hjälpa läkare bedöma hudcancer. Foto: Shutterstock

App kan hjälpa läkare bedöma hudcancer

Ett specialanpassat verktyg tillsammans med en app och en iPhone kan hjälpa läkare upptäcka hudcancer.

Annons:

Appen är för närvarande i utvecklingsstadiet men har hittills gjort en korrekt bedömning i 85 procent av fallen under testperioden.

Bedömning av hudförändringar

Ett dermatoskop är ett litet instrument som förstorar strukturer och färger och som gör det lättare att skilja ett friskt födelsemärke från ett som kan misstänkas vara ett melanom.

Den nya appen används tillsammans med ett specialanpasast dermatoskop som är en förstoringslins som monteras vid kameran på telefonen. Dermatoskopet används tillsammans med appen Dermoscreen som är framtagen för iPhone. 

Rätt bedömning

Appen, och tillbehöret, har testats vid M.D Anderson Cancer Center vid universitetet i Texas, ett av USA:s främsta sjukhus för cancerbehandling. 

Enligt de testar man har utfört där har det visat sig att appen har gjort en korrekt bedömning när det gäller att identifiera hudfläckar av cancertyp eller inte i 85 procent av fallen. Dermoscreen har nu fått bidrag för att utöka appens funktionalitet till att även upptäcka andra former av hudsjukdomar. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: