Ange ditt sökord

Bröstcancer och prostatacancer är fortfarande de vanligaste formerna av cancer men det är särskilt en cancerform som ökar snabbast. Foto: Shutterstock

Bröstcancer och prostatacancer är fortfarande de vanligaste formerna av cancer men det är särskilt en cancerform som ökar snabbast. Foto: Shutterstock

Antalet cancerfall slår nya rekord – och det här är cancerformen som ökar snabbast

Antalet registrerade cancerfall i Sverige ökar kontinuerligt varje år och det är särskilt en form av cancer som ökar mest.

Annons:

Det konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.

Antalet fall ökar kontinuerligt

Antalet registrerade cancerfall per år har för första gången överstigit 60 000 och antalet fall ökar kontiunerligt.

Antalet cancerfall har sedan 1970-talet fördubblats och tar man hänsyn till folkmängd och åldersstruktur är ökningen 40 procent enligt rapporten.  Två tredjedelar av de som drabbas av cancer är över 65 år då stigande ålder är en riskfaktor.

Cancerformen som ökar snabbast

Bröstcancer och prostatacancer är fortfarande de vanligaste formerna av cancer men hudcancer är den cancerform som ökar snabbast.

Den årliga ökningstakten för malignt melanom i huden har de senaste 20 åren varit 3,8 procent. Jämfört med flera andra diagnoser som ligger på någon procent är det en betydligt snabbare ökning.

Solvanor påverkar

I samband med att Socialstyrelsen även 2014 bekräftade att det är just hudcancer som ökar mest intervjuade Dagens nyheter Yvonne Brandberg, professor i vårdvetenskap vid Karolinska institutet. Yvonne Brandeberg säger till tidningen att orsaken till ökningen är svenskarnas envisa solande. Yvonne Brandeberg konstaterar att folk är väl medvetna om riskerna, men struntar i dem. Vidare förklarar hon att vi i flera årtionden har haft det beteendet och att solvanorna har inte förändrats.

När Dagens nyheter granskade Socialstyrelsens rapport kunde man se att kopplingen till solens strålar var tydlig så till vida att fler fall rapporterades från landets södra delar än från de mer solfattiga delarna i norr.

Tredje vanligaste cancerformen hos män

Cancer i urinblåsa och urinvägarna är en annan diagnos som man ser ökar kraftigt. Ökningen skiljer sig dessutom hos män och kvinnor, hos kvinnor har cancerformen ökat 27 procent de senaste 20 åren. Samma siffra för män är hela 39 procent.

För män innebär det att cancer i urinblåsa och urinvägarna nu är den tredje vanligaste cancerformen efter prostata- och hudcancer.

Annons:

Källor:

Svt Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: